Episcopul Antonie își serbează patronul spiritual
Astăzi, 30 ianuarie 2025, ziua prăznuirii Sfântului Antonie cel Mare (stil vechi), PS Antonie, Episcopul de Bălţi, își serbează ocrotitorul duhovnicesc.
Episcopul Antonie s-a născut în ziua de 29 mai 1963 în satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din R. Moldova. A absolvit Institutul de Medicină şi Farmacie din Chişinău (1987) şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1994).
Din anul 1995, PS Antonie a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în cadrul Mitropoliei Basarabiei.
În ședința din 22 mai 2014, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului cu titulatura Antonie de Orhei.
Hirotonia a avut loc în data de 24 mai 2014, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie și hirotonia au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În data de 24 mai 2018, Episcopul Antonie a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în demnitatea de Episcop de Bălți. În acest fel s-a restabilit un adevăr istoric şi, după 74 de ani, la Bălţi, a fost ales al patrulea episcop canonic.
Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu (1923-1935), în timpul căruia au fost construite Catedrala episcopală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi reşedinţa episcopală, au fost înălţate 64 de biserici noi şi renovate 343 de lăcaşuri de cult. Ulterior, această eparhie a fost păstorită de episcopii Tit Simedrea (1935-1940) şi Partenie Ciopron (1941-1944, în calitate de locţiitor). După instaurarea regimului sovietic în spaţiul românesc din stânga Prutului în anul 1944, eparhia şi-a încetat activitatea, fără a fi însă desfiinţată.
Odată cu reactivarea structurii eclesiastice canonice din acest spaţiu - Mitropolia Basarabiei -, în anul 1992, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice sufragane, printre care şi Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), aceasta fiind înregistrată ca persoană juridică şi parte componentă a Mitropoliei Basarabiei la Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Moldovei, prin Certificatul nr. 2017 din 17 decembrie 2004, când i s-a recunoscut şi Statutul de organizare şi funcţionare.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi