Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, România, comemorată la Bălţi
Joi, 27 martie 2025, ziua când întreaga suflare românească a sărbătorit o sută șapte ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România, Episcopia de Bălți, în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a consemnat acest eveniment prin mai multe activități.
Programul comemorativ a debutat cu oficierea de către PS Antonie, Episcopul de Bălți, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a unui Te-Deum pentru toate binefacerile revărsate, de către Bunul Dumnezeu, în istorie, asupra poporului român și un parastas pentru sufletele membrilor Sfatului Țării, care au votat Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, România.
Sărbătoarea a continuat cu o solemnă depunere de flori și luări de cuvânt la bustul Regelui Ferdinand I, Întregitorul de Țară, din scuarul Bibliotecii Ştiințifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Printre cei care au luat cuvântul au fost: Conf. Univ. Dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Excelența Sa dl. Mihai Tican, gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, și PS Antonie, Episcopul de Bălți.
Programul comemorativ a inclus și un mini-spectacol, dedicat Unirii Basarabiei cu Patria Mama, România, prezentat de elevii Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți (director - doamna Olga Elpujan). Evenimentul, din aer liber, s-a încheiat cu Hora Unirii.
Un alt moment în cadrul sărbătoririi Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, România a constituit premierea câştigătoriilor Concursului regional on-line de eseu la Istorie Românilor, ediția a IV-a, cu genericul „Unirea Basarabiei cu România – între sacrificiu, curaj și ideal național”.
Premiile au fost înmânate de PS Antonie împreună cu Conf. Univ. Dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, și Excelența Sa dl. Mihai Tican, gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți.
Premierea a inclus diplome, tablete educaţionale, premii băneşti şi seturi de cărţi.
Concursul a fost organizat de Episcopia de Bălţi în parteneriat cu Universitatea de Stat „Aleco Russo ” din Bălţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moşanu” şi Catedra de Ştiinţe Socioumane şi Asistenţă Socială din cadrul USARB.
Concursul s-a desfăşurat în perioada 10-17 martie 2025 și a fost adresat elevilor de liceu (clasele a IX-XII) și studenților interesați de Istorie, care își fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi