𝐌𝐞𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐈̂𝐏𝐒 𝐏𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐮, 𝐀𝐫𝐡𝐢𝐞𝐩𝐢𝐬𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐌𝐢𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛𝐢𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐄𝐱𝐚𝐫𝐡𝐮𝐥 𝐏𝐥𝐚𝐢𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐥𝐞𝐣𝐮𝐥 𝐢̂𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐚 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐀𝐫𝐡𝐢𝐞𝐩𝐢𝐬𝐜𝐨𝐩𝐢𝐞𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞 𝐌𝐢𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐞 (𝟒 𝐦𝐚𝐢 𝟏𝟗𝟐𝟓 – 𝟒 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟓)
𝐼𝑢𝑏𝑖𝑡̦𝑖 𝑓𝑟𝑎𝑡̦𝑖 𝑠𝑙𝑢𝑗𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖 𝑎𝑖 𝑆𝑓𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝐴𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒,
𝑃𝑟𝑒𝑎𝑐𝑢𝑣𝑖𝑜𝑠̦𝑖 𝑝𝑎̆𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑖, 𝑚𝑜𝑛𝑎ℎ𝑖 𝑠̦𝑖 𝑚𝑜𝑛𝑎ℎ𝑖𝑖,
𝐼𝑢𝑏𝑖𝑡̦𝑖 𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑛𝑐𝑖𝑜𝑠̦𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑎̆ 𝐵𝑎𝑠𝑎𝑟𝑎𝑏𝑖𝑎 𝑠̦𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑎𝑠𝑝𝑜𝑟𝑎 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆,
Astăzi, 4 mai 2025, stând înaintea Sfintelor Altare cu recunoștință față de Dumnezeu și cu emoție sfântă în inimi, comemorăm cu bucurie și demnitate națională 100 de ani de la ridicarea Arhiepiscopiei Chișinăului la rangul de Mitropolie, prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925, semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României.
Acest An Centenar nu este doar o simplă aniversare cronologică, ci o mărturie a biruinței adevărului, a continuității românești și a credinței ortodoxe în spațiul binecuvântat dintre Prut și Nistru. Este o zi de rugăciune, de aducere aminte și de cinstire a tuturor celor care au pus sufletul, sângele și jertfa lor în slujba poporului, pentru ca Biserica Neamului să-și poată desfășura în libertate și demnitate lucrarea ei mântuitoare.
Astăzi ne plecăm cu smerenie grumajii în fața memoriei Sfântului Mitropolit Gurie Grosu, iubitorul de adevăr, ce smerit își așteaptă în cimitirul Mănăstirii Cernica întoarcerea în Basarabia și locul în sinaxar, alături de Mitropolitul Efrem Enăchescu, cei dintâi purtători ai acestei vrednice cruci mitropolitane în Basarabia românească. Prin lupta, înțelepciunea și jertfa lor, Mitropolia Basarabiei a devenit far duhovnicesc și stâlp identitar într-o provincie greu încercată de istorie. Ei nu au fost doar arhipăstori, ci părinți ai redeșteptării naționale și păstrători ai unității spirituale cu Țara Mamă.
După decenii de încercări, suferințe și umilințe, Dumnezeu a rânduit ca în zilele noastre Mitropolia Basarabiei să renască și să înflorească, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin rugăciunile și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Preafericiților Patriarhi ai României de-a lungul vremii, și a ierarhilor români care au înțeles că Basarabia este o parte vie, dureroasă și totodată glorioasă a ființei neamului românesc.
În prezent, Mitropolia Basarabiei trăiește o etapă de dezvoltare fără precedent, în ciuda provocărilor și piedicilor venite din partea intereselor externe sau interne, ostile propriului popor. Cu toate acestea, harul și dragostea lui Hristos lucrează prin cei patru ierarhi vrednici ai Mitropoliei noastre, prin preoții și diaconii noștri bine pregătiți și plini de vocație, prin monahii și monahiile care se roagă neîncetat pentru lume și prin sutele de comunități parohiale din toată Basarabia, unite în jurul idealurilor de credință, limbă, neam și adevăr.
Astăzi, Biserica Ortodoxă Română din Basarabia este mai vie și mai lucrătoare ca oricând în istoria sa:
– cu o activitate pastorală și misionară intensă,
– cu o implicare social-filantropică constantă,
– cu o lucrare culturală și educațională extinsă în școli, facultăți, comunități și familii,
– cu eforturi edilitare vizibile, prin zeci de biserici și mănăstiri aflate în construcție sau restaurare, care redau demnitatea și frumusețea Ortodoxiei românești în satele și orașele noastre.
Această revigorare bisericească este, în mod providențial, asemănătoare cu momentul renașterii Mitropoliei după Marea Unire din 1918, când poporul dintre Prut și Nistru a cerut să fie reprimit acasă, în matca sa firească, luptând pentru limbă, istorie, neam și credința strămoșească.
Astăzi, când istoria pare că se îndreaptă de la sine, vedem că jertfa mucenicilor, a înaintașilor și a celor care au suferit pentru Biserică și Neam nu a fost în zadar. Din lacrimile lor a crescut o generație de clerici, credincioși, tineri și bătrâni, care nu mai trăiesc în frică, ci în adevăr, curaj și dragoste de țară.
În această zi sfântă, aducem mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, păstorul întregii Biserici Ortodoxe Române, pentru rugăciunea, grija și susținerea neîntreruptă acordată Mitropoliei Basarabiei și Exarhatului Plaiurilor. Exprimăm recunoștință membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, clerului și credincioșilor din Țară și din afara ei, care ne sunt frați și împreună-ostenitori în această lucrare de reîntregire duhovnicească.
Îndemnăm pe toți fiii și fiicele Bisericii noastre din Basarabia să rămână statornici în dreapta credință, să iubească Biserica și să fie mărturisitori ai unității românești în Hristos, cu demnitate și cu încredere că Domnul va aduce la lumină toată nedreptatea și va răsplăti credința celor care nu s-au lepădat de identitatea strămoșilor lor.
Fie ca acest Centenar să fie începutul unei noi epoci de lumină, de pace și de rodnică viețuire întru Adevăr și comuniune cu întreaga Biserică Ortodoxă Română!
Cu părintească dragoste și binecuvântare,
† 𝐏𝐄𝐓𝐑𝐔
𝐀𝐫𝐡𝐢𝐞𝐩𝐢𝐬𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮𝐥𝐮𝐢,
𝐌𝐢𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛𝐢𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐄𝐱𝐚𝐫𝐡𝐮𝐥 𝐏𝐥𝐚𝐢𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫
Biroul de presă al Episcopiei de Bălți după biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei