Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – cinstit la Mănăstirea Chirilovca

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – cinstit la Mănăstirea Chirilovca

Marți, 6 mai 2025, ziua când creştinii, care ţin sărbătorile pe calendarul neîndreptat (stilul vechi), l-au prăznuit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, rn. Floreşti (locţiitoare stareţă – rasofora Maria Popa).

Din soborul de slujitori au făcut parte și preoți de peste Prut: PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu, și PCuv. Protosinghel Iorest Goraș, secretarul Mănăstirii Hadâmbu.

Cu această ocazie a fost sfințit iconostasul Mănăstirii Chirilovca donat de PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu.

PS Antonie, în cuvântul său, a vorbit despre viața Sfântului Gheorghe și despre rolul sfinţilor în viaţa creştinilor, a felicitat vieţuitorii Mănăstirii din Chirilovca cu ocazia sărbătoririi hramului sfântului așezământ monahal, pe toți cei care poartă numele de Gheorghe sau derivatele din acest nume și a mulțumit PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim pentru ajutorul acordat Episcopiei de Bălți și în mod special Mănăstirii Chirilovca.

Un cuvând duhovnicesc către cei prezenți a adresat și PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu.

Cuvinte de mulțumire PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim a adresat și rasofora Maria Popa, locţiitoare de stareţă.

Istoric: Piatra de temelia a bisericii din Chirilovca a fost pusă în perioada interbelică, după spusele localnicilor, în anul 1925. Până în anul 1940, anul ocupaţiei sovietice, s-a reuşit să se ridice pereţii bisericii până la centura de sus. Din actele păstrate ale epocii, un sprijin semnificativ a oferit pentru biserica din Chirilovca, primul ierarh care a păstorit la Bălţi, vrednicului de pomenire Episcop Visarion Puiu. A urmat al doilea război mondial. După 1944, în acest spaţiu a revenit ocupaţia sovietică, care a adus cu sine ateismul militant, cu urmările dezastruoase pentru o societate zidită pe valori creştine şi naţionale. În timpul ocupaţiei sovietice construcţia bisericii a fost sistată şi a fost lăsată în păragină.

În 2016, prin osteneala Părintelui Protoiereu Mitrofor Ilie Minteanu, protopop de Floreşti, şi a oamenilor darnici din raionul Floreşti, s-au reluat lucrările de construcţiei a bisericii. Tot atunci s-a decis transformarea bisericii din Chirilovca în mănăstire, avându-l ca administrator pe Protoiereul Mitrofor Ilie Minteanu, protopop de Floreşti.

În toamna anului 2019, mănăstirea, prin contribuţia directă a PC părinte Ilie Munteanu, a revenit în albia canonică a vieţii religioase din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei.

Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în noaptea de Paşti, 2 mai 2021. Prima slujbă arhierească a fost oficiată la 4 mai 2021, când Preasfinţitul Antonie, Episcopul de Bălţi, urmaşul canonic al vrednicului de pomenire episcop Visarion Puiu, la Bălţi, a slujit la Mănăstire Chirilovca.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi