Centenarul Mitropoliei Basarabiei, marcat la Chișinău
Joi, 8 mai 2025, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a conslujit alături de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, împreună cu sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Chișinău. Sfânta slujbă a fost oficiată cu ocazia aniversării a o 100 de ani de la ridicarea Arhiepiscopiei Chișinăului la rang de Mitropolie, prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925, semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României.
La eveniment au fost prezenți credincioși de pe ambele maluri ele Prutului.
Preasfințitul Părinte Veniamin, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit și Exarh Petru, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat clerului și poporului dreptcredincios din Basarabia. Patriarhul României a subliniat faptul că Mitropolia Basarabiei este o expresie vie a comuniunii liturgice și canonice cu Biserica-Mamă, reafirmând că: „Biserica Ortodoxă Română, ca o mamă spirituală care își iubește fiii, le va fi în continuare alături, susținându-i atât prin rugăciunile ei permanente, cât și prin sprijinirea activităților concrete pastorale, social-filantropice și culturale.”
Mesajul a cuprins felicitări pentru ierarhii Mitropoliei Basarabiei, rugăciuni pentru cler și credincioși, și un îndemn la curaj, fidelitate și unitate în mărturisirea credinței ortodoxe românești.
În continuare, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat momentele esențiale din istoria vieții bisericești basarabene, amintind de vrednicii mitropoliți Gurie Grosu și Efrem Enăchescu, dar și de sfinții basarabeni canonizați recent: Sfântul Preot Mărturisitor Alexandru (Baltaga), Sfântul Cuvios Mărturisitor Iraclie (Flocea), Sfântul Cuvios Sofian de la Antim, respectiv Sfântul Ierarh Dionisie (Erhan). A subliniat contribuția acestora la păstrarea identității spirituale românești și a subliniat eforturile continue ale Bisericii canonice din acest spațiu – Mitropolia Basarabiei - de a rămâne vie în fața provocărilor istorice și politice.
În același timp, a fost subliniată și contribuția decisivă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, cel care, din 1992 încoace, a condus cu statornicie și jertfelnicie procesul de reactivare, organizare și consolidare a Mitropoliei Basarabiei, înfruntând obstacole uriașe, nedreptăți și marginalizări.
La finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a rostit un cuvânt de recunoștință profundă adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, membrilor Sfântului Sinod, autorităților Statului Român și tuturor celor care susțin activ Mitropolia Basarabiei. A exprimat gratitudine față de clericii care au fost alături de reactivarea Mitropoliei, evocându-l cu deosebit respect pe Părintele Petru Buburuz – gazda acestui eveniment aniversar, om de cultură, preot jertfelnic, ctitor de biserică și păstor al unei comunități autentice și credincioase.
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei a fost nu doar o comemorare istorică, ci și un angajament reînnoit pentru păstrarea credinței, limbii și identității românești în Basarabia. Cu o istorie zbuciumată și o misiune statornică, Biserica Ortodoxă Română din Basarabia rămâne un stâlp de rezistență, o ancoră spirituală și o chezășie a unității neamului românesc în această parte de țară.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălți după biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei