Joi, 14 noiembrie 2019, la Palatul raional de Cultură „Mihai Volontir” din Făleşti, s-a desfăşurat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, cea de-a doua conferinţă pastoral-misionară dedicată Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti organizată de Episcopia de Bălţi.
Comunicări în care a fost evocat satul românesc şi chipurile vrednicilor de pomenire patriarhi Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu au fost prezentate de către PC preot Roman Botezat, consilier eparhial, PC preot Iulian Damian, protopop de Floreşti şi Soroca, PC preot Ştefan Eftodi, paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva”. PC preot Gheorghe Eşanu, protopop de Făleşti, a susţinut o comunicare despre slujitorii bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Făleşti şi istoricul acestui sfânt locaş. Despre rolul dascălului în educaţia generaţiei în creştere au vorbit dna Mariana Osadţa, şef Direcţie Generală Educaţie Făleşti, dna Lucia Gligor, profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Făleşti, dna Ana Antonciuc, profesoară la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Făleşti.
Conferinţa a inclus şi un program artistic, care a scos în evidenţă patrimoniul spiritual al satului. În cadrul programului artistic au evoluat: Ansamblul vocal „Mlădiţe muticale” de la Şcoala de Muzică din Făleşti (conducător artistic Raisa Melinte), Corul de copii „Clopoţel” de la Şcoala de Muzică din Făleşti (dirijor Ludmila Arap), Ansamblul de violonişti de la Şcoala de Muzică din Făleşti (conducător artistic Mihaiela Mamai), Ansamblul de dans popular „Făleşteanca” de la Palatul raional de Cultură „Mihai Volontir” din Făleşti (coreograf Elena Calmuţchi), Ansamblul de dans popular „Favorit” de la Palatul raional de Cultură „Mihai Volontir” din Făleşti (coreograf Lilia Andronachi), Formaţia folclorică „Baştina” de la Palatul raional de Cultură „Mihai Volontir” din Făleşti (conducător artistic Oleg Matcovschi) şi un grup de copii de la Grădiniţa de copii „Lăstărel” din Făleşti (director Lilia Navroţchi).
PS Antonie a înmânat Diplome de gratitudine colectivelor artistice şi celor care au contribuit la organizarea evenimentului pastoral-cultural de la Făleşti.
PS Antonie a înmânat o diplomă de gratitudine şi părintelui Gheorghe, mulţumindu-i pentru misiunea jertfelnică desfăşurată de ani de zile la Făleşti, ca preot al Mitropoliei Basarabiei.
Conferinţa a fot precedată de oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii la biserica cu hramul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Făleşti (preot paroh – protoiereu Gheorghe Eşanu, protopop de Făleşti).
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un TeDeum pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu peste protopopiatul de Făleşti şi peste familia părintelui Gheorghe.
În drum spre Palatul raional de Cultură „Mihai Volontir” din Făleşti, clericii Episcopiei de Bălţi au vizitat Muzeul raional de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din oraşul Făleşti.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi