Duminică, 1 decembrie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi).
Cu binecuvântarea PS Antonie, Pcuv. Părinte Protosinghel Claudiu Constantin Panţiru, stareţul Schitului „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare“ - Poieni - Târgu Ocna, a rostit un cuvânt de învăţătură, referindu-se textul Evangheliei din Duminica a XXVI-a după Rusalii.
În cuvântul său, PS Antonie a mulţumit părintelui Claudiu pentru cuvântul ziditor de suflet şi a mulţumit doamnelor din Răzălăi, care împreună cu doamnele din Sloveanca, membre ale Societăţii Femeilor Ortodoxe din cadrul Episcopiei de Bălţi, au pregătit, în ziua de marţi, 26 noiembrie 2019, prânzul pentru cei 457 de beneficiari de la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilităţi (adulte) din municipiul Bălţi. PS Antonie i-a mulţumit şi părintelui Valeriu pentru misiunea pastorală bogată şi grija pe care o poartă pentru credincioşii din Răzălăi.
Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită, binecuvântare arhierească şi felicitare şi l-a invitat pe păstorul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Răzălăi şi cu alte ocazii.
Istoric: Răzălăi este un sat din raionul Sângerei şi este baştina Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu (1820 – 1902). Iosif Naniescu a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 5 octombrie 2017, cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv Mitropolitul Moldovei. Proclamarea canonizării lui a avut loc la 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Prăznuirea sa anuală se face pe 26 ianuarie. Sântul Mitropolit Iosif a păstorit la Iaşi „cu blândeţe şi înţelepciune” timp de 27 de ani, din 1875 până, la trecerea sa la cele veşnice, în 1902. Mitropolitul Iosif a avut o „bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială în toata viaţa sa, rămânând pentru urmaşi un exemplu viu şi greu de imitat”.
După anul 1840-1846 când, lovită de fulger, a ars biserica din lemn, răzălăienii nu au mai avut biserică. După acel incendiu a rămas doar pristolul, care era din piatră. Unele clopote au fost furate, iar clopotul cel mare se află, în prezent, în biserica din satul vecin, Pepeni.
Slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt locaş din Răzălăi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei în luna iulie 2003. Biserica este construită din piatră but, adusă de la Brânzeni. Din lipsa de mijloace financiare construcţia a mers greu. Abia în 2012 a fost pus acoperişul. Tot în 2012 s-a efectuat şi tencuiala. Biserica s-a ridicat din jertfa oamenilor. Cel mai mult au contribuit creştinii din Răzălăi. O contribuţie au ajut şi creştinii din satul Pepeni.
Prima slujbă arhierească, în noul sfânt locaş din Răzălăi, a fost oficiată în ziua de 5 octombrie 2014, de către PS Antonie de Bălţi, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. A doua slujbă arhierească a fost oficiată, tot de către PS Antonie, în ziua de 31 iulie 2016. În ziua de 22 mai 2018 la Răzălăi au slujit cinci arhierei, caz unic în Mitropolia Basarabiei de la reactivarea sa în 1992: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor - Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor; Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor şi Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Slujba a fost oficiată în cadrul ceremoniei de proclamare a canonizării Sfântului Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei şi aducerii moaştelor în satul de baştină, Răzălăi.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălți.