A doua ediţie a Festivalului Colindelor Româneşti organizat de Episcopia de Bălţi

Miercuri, 24 decembrie 2019, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Sângerei s-a desfăşurat cea dea doua ediţia a Festivalului Colindelor Româneşti „Astăzi S-a născut Hristos” organizat de Episcopia de Bălţi.

A doua ediţie a Festivalului a întrunit nouă colective de copii, spre deosebire de prima ediţie, când au participat trei colective.

Festivalul a fost deschis cu rostirea rugăciunii şi o binecuvântare din partea PS Antonie, Episcop de Bălţi. Cuvinte de salut au rostit dl Arcadie Covaliov, primarul oraşului Sângerei şi dl Nicolae Melinti, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Sângerei, gazda evenimentului.

Anul acesta la Festival Colindelor au fost prezente: Ansamblul folcloric „Crenguţa de Edera” de la Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Sângerei, Ansamblul „Colinda” de la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Donduşeni, Corul de copii de la Liceul „Pan Halippa” din Edineţ, Ansamblul folcloric de la Gimnaziul Ciuciuleni, rn. Sângerei, Ansamblul folcloric „Ţărăncuţa” de la Gimnaziul „Sergiu Rădăuleanu” din satul Iezalenii Vechi, rn. Sângerei, Ansamblul vocal de la Gimnaziul „Anton Crihan” din oraşul Sângerei, Formaţia folclorică „Mioriţa” de la Centrul de Creaţie a Copiilor din oraşul Briceni şi două colective de la Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi – Ansamblul etnofolcloric „Muguraşii” şi Corul unit al şcolii de Muzică. Liceului Teoretic „Olimp” din Sângerei a fost reprezentat de elevul Victor Crigan.

Sărbătoarea colindelor s-a încheiat cu înmânarea Diplomelor de participare din partea Episcopiei de Bălţi, fiecare elev primind şi câte un cadou şi o carte de rugăciune.

PS Antonie a mulţumit Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Sângerei şi domnului director Nicolae Melinti, pentru găzduirea şi buna organizare a Festivalului Colindelor Româneşti, aducând mulţumiri şi IPS Părinte Mitropolit Teofan pentru cărţile de rugăciuni, care au fost oferite fiecărui participant. PS Antonie a mulţumit şi PCuv. Părinte Protosinghel Claudiu Constantin Panţiru, stareţul Schitului „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” - Poieni - Târgu Ocna, care a sponsorizat cadourile oferite elevilor şi PC părintele Ilie Munteanu, parohul bisericii „Înălţarea Domnului” din Floreşti, care o oferit plăcinte şi ceai pentru participanţii la concurs.

Festivalului Colindelor Româneşti a fost iniţiat în anul 2018 de către PS Antonie, Episcop de Bălţi.

Prima ediţia a Festivalului Colindelor Româneşti s-a desfăşurat în ziua de 21 decembrie 2018, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Municipiul Bălţi. La prima ediție au participat trei colective de elevi: Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi, Liceul „Pan Halippa din Edineţ şi Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Donduşeni.

Scopul Festivalului este promovarea şi păstrarea datinilor de iarnă şi a colindelor strămoşeşti şi punerea în valoare a aptitudinilor elevilor în ceea ce priveşte talentul muzical.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi