Duminică, 26 ianuarie 2020, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a fost prăznuit in satul său natal la biserica cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt și Sf Ierarh Iosif cel Milostiv din Răzălăi, raionul Sîngerei, Republica Moldova(preot paroh Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălți).
Cu binecuvântarea Preasfințitului Antonie Episcop de Bălți , părintele Valeriu a dorit ca la acest eveniment de suflet să fie prezenți și preoți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, la Răzălăi au fost prezenți: pr. Neculai Dorneanu, director al Departamentului de Misiune Externă al Sectorului de Misiune Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, paroh la biserica cu hramul Sfânta Mahramă a Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni din Iași, Protopopiatul II Iași, pr. Petru Ciobanu, parohia Șendreni, Protopopiatul Hârlău, și părintele Cosmin Marian Grigore, de la parohia cu hramul Tuturor Sfinților, orașul Florești, Protopopiatul de Soroca și Florești.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Neculai Dorneanu în care a vorbit despre viața, activitatea Sfântului Iosif, dar și despre bunătatea și dărnicia acestuia.
Proclamarea ca sfânt
Proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a avut loc duminică, 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași, după oficierea Sfintei Liturghii de Patriarhul României alături de paisprezece ierarhi români.
Moaștele sfântului dăruite bisericii din Răzălăi
Cu aprobarea Sfântului Sinod, Mitropolia Basarabiei a primit în dar un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.
Moaștele sfântului au fost dăruite parohiei ortodoxe din Răzălăi, localitatea natală a sfântului Iosif, cu prilejul proclamării locale a canonizării ierarhului basarabean, în 22 mai 2018.
Canonizarea Sfântului Iosif a fost proclamată pentru a doua oară, întrucât în Republica Moldova funcționează Mitropolia autonomă și de stil vechi a Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Mitropolia Basarabiei și Exarhat al Plaiurilor.
Viața sfântului
Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache şi al soţiei sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ţinutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.
Păstorind cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de douăzeci şi şapte de ani, s-a mutat la cereştile lăcaşuri cu pace în anul 1902, în ziua de 26 ianuarie.
Cele mai alese fapte bune ale mitropolitului Iosif erau: sfinţenia vieţii şi milostenia. El se ruga şi citea mult, mânca puţin şi era foarte cumpătat, îşi drămuia cu mare măsură timpul, având mare osârdie pentru cele sfinte.