Vineri, 15 februarie 2019, ziua când creştinii ortodocşi, care ţin sărbătorile după calendarul neîndreptat (silul vechi), au prăznuit Întâmpinărea Domnului, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi, raionul Donduşeni (preot paroh - Sergiu Mariţoi, protopop de Donduşeni şi Edineţ).
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, în cei zece ani de păstorire la Climăuţi, a familiei sale şi asupra comunităţii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi.
Cu binecuvântarea PS Antonie, PC preot Claudiu Ionescu paroh al bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, din satul Buzeni – comuna Băluşeni, protopopiatul Botoşani, parohie înfrăţită cu parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi, a rostit un cuvânt de învăţătură.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Praznicul Întâmpinarea Domnului şi la activitatea părintelui paroh, Sergiu Măriţoi. PS Antonie l-a felicitat pe părintele Sergiu cu împlinirea a zece ani de păstorire la Climăuţi şi i-a mulţumit pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în acest ani în parohie şi i-a mulţumit şi pentru activitatea sa în calitate de protopop al protopopiatului Donduseni şi Edineţ din cadrul Episcopiei de Bălţi.
Mulţumind părintelui Sergiu pentru activitatea sa de slujitor al altarului, PS Antonie, între altele, a spus: „Ştim că părintele Sergiu desfăşară o activitate pastoral-misionară bogată, aici, la Climăuţi. Părintele, cu dragoste şi jertfă, se implică mult şi în activitatea socială. Şi mai ştim că părintele are un mare ajutor, în activitatea sa de păstor de suflete, şi din partea doamnei preotese, care, de asemenea, este implicată în diferite proiecte ale parohii. Când preotul în activitatea sa este ajutat şi de preoteasă, roadele activităţii sale sunt multe şi bogate. Mulţumim, părinte Sergiu pentru munca desfăşurată în parohie şi în protopopiatul de Edineţ şi Donduseni şi mulţumim şi doamnei preotese pentru implicarea cu multă dăruire în viaţa parohiei”. „Fiţi aproape de preotul d-voastră, ajutaţi-l, încurajaţi-l, mai cu seamă acum când purcedeţi la înălţarea unui nou locaş de închinare”, a mai spus PS Antonie, adresându-se creştinilor prezenţi la sfânta slujbă.
Creştinii din Climăuţi i-au adresat părintelui Sergiu cuvinte de mulţumire pentru slujbele frumoase oficiate cu multă dragostea şi i-au urat nai mulţi de păstorire la Climăuţi, dăruindu-i un tort în formă de carte deschisă.
Părintele Sergiu i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită, împreună slujire, binecuvântare arhierească şi felicitare, cu ocazia împlinirii a zece ani de păstorire la Climăuţi şi a dus mulţumiri şi părintelui Claudiu pentru ajutor şi colaborare spre binele creştinilor din cele două parohii. Părintele Sergiu a adresat un cuvânt de mulţumire şi fiilor săi duhovniceşti, amintind de momentul când a avenit pentru prima dată la Climăuţi.
Istoric: Comunitatea din Climăuţi la sfârşitul lunii noiembrie 2016 a trecut printr-un moment de grea încercare. În ziua de 29 noiembrie, în urma unui incendiu devastator, biserica veche din lemn, datată din anul 1834, a ars în proporție de 80 la sută. Părintele paroh cu arsuri grave a fost internat în spital. Climăuţenii până la externarea părintelui au pus mână de la mână şi în scut timp au amenajat un paraclis, unde în data de 25 decembrie 2016 părintele Sergiu a oficiat prima Sfântă Liturghie.
Climăuţenii, oameni harnici şi cu multă credinţă în Dumnezeu, doresc să înalţe alt sfânt locaş. În această sfântă lucrare au nevoie şi de ajutorul nostru al tuturor. Pentru cei cu inimă darnică, care doresc să întindă o mână de ajutor comunităţii din Climăuţi, facem cunoscut conturile bancare, care pot fi găsite pe pagina web a parohiei: http://www.parohiaclimauti.com/index.php/donatii. Orice donaţie este binevenită.
Comuna Climăuţi este o vatră veche românească, cu harnici gospodari, atestată documentar în 1490. Ultimii opt ani la Climăuţi păstoreşte PC părinte Sergiu Mariţoi, care este şi protopop de Donduşeni şi Edineţ.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi