În ziua de duminică, 3 februarie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani (stareţ - părintele Calinic Chervase).
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu). Vorbind despre bogăţie şi greutatea cu care se pot mântui oamenii bogaţi, PS Antonie între altele, a spus: „Bogăţia se poate transforma într-o piedică spre Împărăţia lui Dumnezeu. Dacă omul se ataşează cu toată fiinţa sa de cele trecătoare, de cele materiale, de bogăţia sa, atunci poate pierde viaţa veşnică. Bogăţia se poate transforma într-un obstacol care ne îngrădeşte drumul spre Dumnezeu”. „Bogăţia poate constitui un zid care ne separă de Dumnezeu. Demolăm acest zid cu voinţa noastră şi cu ajutorul lui Dumnezeu”, a mai spus PS Antonie.
Părintele stareţ Calinic Chervase a mulţumit pentru vizita şi rugăciunea arhierească, menţionând că este o mare bucurie să aibă ca oaspete pe colegul său de facultate din Basarabia, care acum este episcop la Bălţi, dăruindu-i PS Antonie o icoană cu chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Istoric: Mănăstirea Coşula este o mănăstire de călugări din judeţul Botoşani. Este situată la o distanţă de 20 kilometri sud-est de oraşul Botoşani. Mănăstirea Coşula a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin. Ea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezentă un important centru duhovnicesc şi cultural. În 1908 a fost părăsit, locaşul de cult devenind biserică parohială. A fost reînfiinţată în 1991. Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice din Botoşani.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi