În după-amiaza zilei de duminică, 5 iulie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor victimelor represiunilor regimului totalitar comunist.
După oficierea slujbei de parastas, clericii Episcopiei de Bălţi au depus flori la monumentul ridicat în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist.
La eveniment a fost prezent şi domnul Octavian Ţâcu, deputat în Parlamentul R. Moldova, care a adus un omagiu victimelor represiunilor regimului totalitar comunist.
Pomenirea celor deportaţi de regimul sovietic în Siberia şi Kazahstan, în R. Moldova, se face în ziua de 6 iulie, dar pentru a evita conflictul cu preoţii Patriarhiei Moscovei, cum s-a întâmplat anul trecut, Episcopia de Bălţi a pomenit sufletele celor deportaţi în ajun, în ziua de 5 iulie. Amintim că în ziua de 6 iulie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, şi preoţii însoţitori, au fost împiedicaţi, în mod brutal, să oficieze slujba de pomenire de un grup de preoţi agresivi, fii duhovniceşti ai Patriarhiei Moscovei, în frunte cu secretarul eparhial Petru Ciunciuc. Prezent la faţa locului, comisarul Municipiului Bălţi, de atunci, domnul colonel Oleg Cojocari, nu a intervenit pentru a-i calma pe preoţii agresivi.
Pe data de 6 iulie 2020 s-au împlinit 71 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (5-6 iulie 1949), când zeci de mii de oameni, fără a avea vre-o vină, au fost ridicaţi în mod feroce de la casele lor şi duşi în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai inumane, nu s-au mai întors. În total au fost trei valuri de deportări: 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951. În total, în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953, din Basarabia au fost ridicate câteva sute de mii de persoane.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi