Prima Sfântă Liturghie, în limba română, în ultimii 50-60 de ani, în Ocniţa

 

Sâmbătă, 8 august 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa (preot paroh PC Sergiu Grosu).

Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, comunitatea a fost recunoscută ca persoană juridică de către stat. Comunitatea a fost formată la cererea creştinilor din Ocniţa dornici de a avea slujbe în limba română. În ultimii 50-60 de ani în oraşul Ocniţa nu s-au oficiat slujbe în limba română. În unica biserică din oraş, locaş care aparţine de Patriarhia Moscovei, slujbele se oficiază doar în slavonă.

Cu ajutorul preoţilor din protopopiatul Botoşani, Arhiepiscopia Iaşilor, comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt locaş în stil moldovenesc.   

Părintele Sergiu, ajutat de creştini buni şi darnici, a reuşit să achiziţioneze un vagon, unde, cu spirit de gospodar, a amenajat un spaţiu pentru rugăciune. 

La propunerea părintelui Sergiu, PS Antonie a gratificat câţiva creştini pentru implicare jertfelnică în organizarea parohiei româneşti din Ocniţa. Printre cei destinşi cu diplome de gratitudine au fost: dl Valentin Chilat, fost deputat în Parlamentul R. Moldova, dl Vitalie Banaru şi dna Valentina Cucier. Cei gratificaţi au menţionat că prin deschiderea acestui sfânt locaş la Ocniţa, românilor din acest oraş li s-a făcut o mare dreptate. De zeci de ani aşteptă această bucurie ca să se poată ruga în limba maternă. Ei mergeau la slujbe la biserica existentă în oraş, dar este altceva când auzi Sfânta Liturghie în limba ta, în limba română. 

PS Antonie a menţionat că Episcopia de Bălţi va răspunde oricărui apel de a forma o comunitate, acolo unde creştinii vor dori să ţină de Biserica canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei. PS Antonie a mulţumit părintelui Sergiu pentru osteneală şi jertfă în organizarea comunităţii din Ocniţa şi amenajarea paraclisului. Mulţumirile Episcopului de Bălţi s-au îndreptat şi către fiecare creştin, care, din puţinul lui, a susţinut această lucrare frumoasă de amenajare a unui paraclis în Ocniţa.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi alături de chiriarh şi de părintele paroh, PC Preot Valeriu Cernei, vicarul administrativ al Episcopiei de Bălţi, PC preot Roman Botezat, consilier Cultură, Misiune şi Tineret al Episcopiei de Bălţi şi PC Igor Roşca, protopop de Donduşeni şi Edineţ.

PS Antonie a donat comunităţii din Ocniţa un set de mineie, părintele Roman Botezat - o sfântă Evanghelie, iar părintele Igor Roşca – un set de sfinte vase.  

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea noii boli molipsitoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi