Duminică, 6 decembrie 2020, ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae (stil nou) PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani (stareţ - părintele Calinic Chirvase), cu ocazia sărbătoririi acestui aşezământ monahal.
Din soborul de preoţi au făcut parte mai mulţi slujitori, printre care şi PCuv. Părintele Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi şi Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care, cu binecuvântarea PS Antonie, a rostit cuvântul de învăţătură referitor la Evanghelia Duminicii a XXVII-a după Rusalii.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la chipul strălucitului ierarh al Bisericii Ortodoxe, Sfântul Nicolae, şi a mulţumit părintelui stareţ pentru invitaţie şi Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântare de a sluji la istorica Mănăstirea Coşula
Aşa cum obişnuieşte Episcopul de Bălţi să dăruiască câte o candelă bisericilor de peste Prut, unde oficiază Sfânta Liturghie, PS Antonie a dăruit părintelui stareţ Calinic o candela, care să ardă la Mănăstirea Coşula pentru unitatea neamului românesc.
Părintele stareţ a mulţumit pentru candelă şi a spus că va arde în sfântul locaş ca semn că şi vieţuitorii şi închinătorii Mănăstirii Coşula îşi doresc neamul românesc unit. Părintele Calinic a mulţumit, de asemenea, pentru vizită şi rugăciunea arhierească, dăruindu-i PS Antonie o icoană cu chipul Sfântului Antonie cel Mare, invitându-l pe episcopul de Bălţi să mai vină la Mănăstirea Coşula şi cu alte ocazii.
Istoric: Mănăstirea Coşula este o mănăstire de călugări din judeţul Botoşani. Este situată la o distanţă de 20 kilometri sud-est de oraşul Botoşani. Mănăstirea Coşula a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin. Ea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezentă un important centru duhovnicesc şi cultural. În 1908 a fost părăsit, locaşul de cult devenind biserică parohială. A fost reînfiinţată în 1991. Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice din Botoşani.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi