Duminică, 28 februarie 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Brânzeni, rn. Edineţ (preot paroh Victor Ambros).
În cuvântul său, rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la perioada Triodului şi la parabola Fiului Risipitor. PS Antonie a vorbit despre pocăinţă ca formă de refacere a comuniunii omului cu Dumnezeu şi semenii săi.
PC Antonie i-a dăruit părintelui Victor o carte de cult, iar fiecărui credincios, prezent la biserică, iconiţe cu chipul Maicii Domnului.
Părintele Victor i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Brânzeni şi cu alte ocazii.
PS Antonie a mai vizitat satul Brânzeni, în data de 2 mai 2020, când însoţit de PC părinte Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi şi PC părinte Dorian Revenco, a dus un lot de ajutoare pentru beneficiarii Internatul Psihoneurologic din satul Brânzeni (director Vasile Pascari), raionul Edineţ şi pentru câteva familii nevoiaşe din acelaşi sat. Darurile au fost duse până la marginea localităţii, satul Brânzeni, la acea dată, fiind plasat în carantină.
Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Brânzeni, rn. Edineţ a aderat la Mitropolia Basarabiei în toamna anului 2020. Slujba din data de 28 februarie 2021 este prima slujbă a Episcopului de Bălţi în mijlocul comunităţii din Brânzeni, după reintrarea ei în canonicitate.
PS Antonie a observat, cu diferite ocazii, că fiecare preot şi comunitate ortodoxă din R. Moldova trebuie să urmeze exemplul celor mai curajoşi şi să iasă din prizonieratul eclesiastic aşezat, în mod abuziv, în acest spaţiu de o structură bisericească străină de acest popor şi să revină la Biserica canonică – Mitropolia Basarabiei, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. PS Antonie a explicat de ce Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei nu este canonică în acest spaţiu şi de ce este firesc ca preoţii împreună cu păstoriţii lor să adere la Mitropolia Basarabiei. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei a explicat şi de ce aşa-zisele sancţiuni aplicate de structura necanonică a Patriarhiei Moscovei din R. Moldova preoţilor, care hotărăsc să iasă din întunericul minciunii şi să păşească către adevăr şi lumină, sunt nule şi neavenite.
Cei care cunosc istoria ştiu bine că jurisdicţia Patriarhiei Moscovei este necanonică în acest spaţiu, este o structură abuzivă, nelegitimă, adusă pe aceste pământuri după ocupaţiile politice din anii 1812, 1940 şi 1944.
PS Antonie i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie atenţi cu sănătatea lor şi a celor din jur în contextul noii boli de Covid-19.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea noii boli molipsitoare.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi