O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde şi la Mănăstirea Hlincea, Iaşi

 

Vineri, 23 aprilie 2021, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, (stil nou), PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Hlincea din Arhiepiscopia Iaşilor (stareţ protosinghel Metodie Oprică).

Din soborul de slujitori a făcut parte şi PC părinte profesor Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, care cu binecuvântarea PS Antonie a rostit şi un cuvânt de învăţătură.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre sfinţi ca modele de vieţuire pentru creştini şi despre invitaţia fiecărui creştin la sfinţenie şi a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea de a sluji la istorica mănăstire Hlincea şi părintelui stareţ Metodie pentru invitaţia de a veni în mijlocul obştii monahale pe care o păstoreşte.

Aşa cum obişnuieşte Episcopul de Bălţi să dăruiască câte o candelă bisericilor de peste Prut, unde oficiază Sfânta Liturghie pentru prima dată, PS Antonie a dăruit părintelui stareţ Metodie o candelă, care să ardă la Mănăstirea Hlincea pentru unitatea neamului românesc.

Preacuviosul părinte stareţ Metodie a mulţumit pentru candelă şi a promis că vieţuitorii mănăstirii vor avea grijă ca ea să ardă la Mănăstirea Hlincea pentru unitatea şi prosperitatea neamului românesc, mulţumind, de asemenea, PS Antonie şi pentru binecuvântare arhierească în zi de hram. În semn de recunoştinţă părintele stareţ i-a dăruit ierarhului din Basarabia o icoană cu scena biblică – Intrarea în Ierusalim.

Istoric: Mănăstirea Hlincea este o mănăstire de călugări situată în satul Hlincea din comuna Ciurea (judeţul Iaşi). Ea datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea, fiind ctitorie a domniţei Maria, fiica lui Petru Şchiopul, domnitorul Moldovei (1574-1579 şi 1582-1591) şi a soţului ei, spătarul de origine greacă Zottu Tzigara.

Mănăstirea Hlincea a fost închisă ca urmare a Decretului 410/1959, când s-au închis mai multe mănăstiri din România. Biserica mănăstirii a devenit biserică parohială a satului Hlincea. Schitul Hlincea a fost redeschis în anul 1990, după căderea regimului comunist, fiind aduşi călugări de la Mănăstirea Horaiţa, în frunte cu ieromonahul Metodie Oprică, care a fost numit stareţ.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi