PS Antonie: „Mustrând un neînţelept, poţi câştiga un duşman”

Duminică, 29 august 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, rn. Floreşti (locţiitoare stareţă – sora Maria Popa).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului).

Referindu-se la cuvintele lui Iisus: „O, neam necredincios şi îndărătnic! Până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi?”, PS Antonie, între altele, a spus: „Prin aceste cuvinte Iisus a certat pe toţi: şi pe ucenici, şi pe tatăl copilului bolnav şi poporul lui Israel. Supărarea venea din faptul că vedea credinţă puţină în popor. Puţina credinţă întristează pe Dumnezeu. Dar mustrarea lui Iisus nu a supărat pe nimeni. Nici pe ucenici, nici pe tatăl copilului, nici pe cei prezenţi. Auzind mustrarea tatăl putea să se supere, cum des se întâmplă când cineva este certat, şi să plece de lângă Mântuitorul. El nu a plecat. Tatăl a arătat că este înţelept. Şi înţelepciunea lui a adus vindecare copilului său. Un om orgolios nu admite să fie mustrat. Tatăl s-a dovedit a fi un om smerit. Nu oricine acceptă să fie mustrat, chiar dacă este mustrat pe dreptate. Deseori mustrând un neînţelept, poţi câştiga un duşman. Mândria face casă comună cu lipsa de înţelepciune. Acestea se susţin reciproc şi aduc un mare deserviciu persoanei pe care o au prinsă în prizonieratul lor. Doar smerenia, care îl apropie pe om de Dumnezeu, îl poate salva pe om de întunericul orgoliului”. „Sa rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să descoperim beneficiul virtuţii smereniei care este lumină şi binecuvântare de la Dumnezeu”, a spus PS Antonie.

Istoric: Piatra de temelia a bisericii din Chirilovca a fost pusă în perioada interbelică, în 1925. Până în anul 1940, anul ocupaţiei sovietice, s-a reuşit să se ridice pereţii bisericii până la centura de sus. A urmat al doilea război mondial. După 1944, peste acest pământ a revenit ocupaţia sovietică, care a adus cu sine ateismul militant, cu urmările dezastruoase pentru o societate zidită pe valori creştine şi naţionale. În timpul ocupaţiei sovietice construcţia bisericii a fost sistată şi a fost lăsată în păragină.

În 2016, prin osteneala Părintelui Protoiereu Mitrofor Ilie Minteanu, protopop de Floreşti şi a oamenilor darnici din raionul Floreşti, s-au reluat lucrările de construcţie a bisericii. Tot atunci s-a decis transformarea bisericii din Chirilovca în mănăstire.

În toamna anului 2019, mănăstirea, prin contribuţia directă a PC părinte Ilie Munteanu, a revenit în albia canonică a vieţii religioase din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei.

Rânduiala sfântă face ca prima slujbă arhierească, în lăcaşul din Chirilovca, să fie oficiată, în ziua de 4 mai 2021, de urmaşul canonic al episcopului Visarion Puiu, (care a ajutat mult la construcţia bisericii din Chirilovca), în scaunul chriarhal de la Bălţi, ierarh membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Episcop Antonie de Bălţi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi