Joi, 16 decembrie 2021, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care s-a întrunit, la București, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Alegerea noului Episcop al Devei și Hunedoarei, stabilierea tematicii omagiale și comemorative pentru anul 2023 și înscrierea Sfântului Diadoh al Foticeii în calendar au fost printre temele aflate pe ordinea de zi a ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ședința a fost precedată de un Te Deum oficiat de Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, iar lucrările au început cu un moment de reculegere și „Veșnica pomenire” pentru Episcopul Gurie Georgiu, decedat în octombrie.
În deschidere, Patriarhul a prezentat sinodalilor icoanele Anului omagial și comemorativ 2022 : Reprezentarea „Maica Domnului – Oranta” și icoana sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț. Lucrările au fost realizate de iconografa Cosmina Miu.
În același context, Preafericirea Sa a anunțat că la hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie 2022, Mitropolitul Pantelimon de Veria va veni la București cu un fragment din moaștele Sfântului Grigorie Palama.
Părintele Patriarh a subliniat că „isihasmul a fost o mișcare duhovnicească în vremuri foarte complicate și de uscăciune sufletească” amintind „un curent raționalist în secolul 11, altul în secolul 14 și altul în secolul 18”.
„Acest isihasm filocalic a fost răspunsul rațiunii aflate în rugăciune față de rațiunea aflată în răzvrătire”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Sfântul Sinod a ales în demnitatea de Episcop al Devei și Hunedoarei pe Preasfințitul Părinte Nestor, fost Arhiereu-Vicar al aceleiași eparhii.
Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii vicari în funcțiune.
Mitropolia Basarabiei este reprezentată în Sfântul Sinod de către: IPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, PS Antonie, Episcopul de Bălţi și PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Sfântul Sinod se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru, în perioadele de primăvară și toamnă, iar în ședințe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi după Basilica.ro