Naşterea Domnului la parohia Lipnic, Ocniţa

 

Vineri, 7 ianuarie 2022, ziua când creştinii, care ţin sărbătorile pe calendarul neîndreptat (stilul vechi), au prăznuit Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Lipnic, raionul Ocniţa (preot paroh Ioan Rusu).

Scrisoarea pastorală chiriarhală la Praznicul Naşterii Domnului a fost citită, cu binecuvântarea PS Antonie, de către PC părinte arhidiacon Marius-Mihai Anton.

PS Antonie a felicitat pe toţi cei prezenţi cu sărbătoarea Naşterii Domnului, a mulţumit pentru colindele interpretate de cei mici şi de cei mari, a apreciat păstrarea tradiţiilor strămoşeşti în vechia vatră românească a Lipnicului şi a împărţit celor mici dulciuri şi jucării.

PS Antonie a mai menţionat că jucăriile reprezintă darul unei familii de buni creştini, care a dorit să-şi păstreze anonimatul şi a îndemnat pe toţi să mediteze la miezul sărbătorii Crăciunului – dragostea lui Dumnezeu pentru om – şi să ducă fiecare bucuria şi căldura Naşterii Domnului către semenii cei mai trişti.

La praznicul Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos de la Lipnic a fost prezent şi părintele profesor Mihail Milea, de la Buzău, cunoscut în Basarabia pentru ctitoriile sale şi ajutoarele acordate tinerilor (organizare de tabere de vară) şi familiilor cu mulţi copii, care a adus şi la Lipnic daruri pentru cei mici.

PS Antonie a mulţumit părintelui profesor pentru dragostea sa pentru Basarabia, menţionând că lucrarea sfinţiei sale, în stânga Prutului, este o lucrare binecuvântată, invitându-l să vină mai des în spaţiul Episcopiei de Bălţi.

ISTORIC: Lipnicul a rămas în istorie prin biruinţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare asupra tătarilor Hoardei de Aur în ziua de 20 august 1470. Biserica din Lipnic a fost construită în anul 1863. În timpul regimului sovietic, sfântul locaş nu a fost închis. Parohia Lipnic a trecut la Mitropolia Basarabiei, Biserica canonică din acest spaţiu, în anul 1994, la doi ani după reactivarea structurii eclesiastice a Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. Timp de 25 de ani la Lipnic a păstorit părintele Victor Rusu, care a trecut la cele veşnice la 17 aprilie 2014. Din data de 7 mai 2014, paroh al comunităţii din Lipnic este părintele Ioan Rusu, fiul părintelui Victor.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi