Eroii Români, pomeniţi la Florești și la Fălești

 

Joi, 2 iunie 2022, de Praznicul Înălţării Domnului, după oficierea Sfintei şi Dumnezeiești Liturghii la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh - protoiereu mitrofor Ilie Munteanu), PS Antonie, Episcopul de Bălţi, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujbe de parastas pentru sufletele ostaşilor români la Răstignirea din oraşul Floreşti, aşezată în spaţiul unui fost cimitir al ostaşilor români distrus de sovietici, și la Cimitirul Eroilor Români Dezrobitori din oraşul Făleşti.

La slujbele de pomenire a fost prezent și Excelenţa Sa, domnul Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi.

Omagiu eroilor români au adus PS Antonie, Episcopul de Bălți, Excelenţa Sa, domnul Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, și dl Veaceslav Tambur, Vice-președinte al raionului Fălești.

Toți cei prezenți au depus flori ca semn de recunoștință pentru jertfa ostașului român.

La Cimitirul Eroilor Români Dezrobitori din oraşul Făleşti, PS Antonie a oficat și slujba de resfințire a cimitirului, după ce în noaptea de 9 aprilie 2022 cimitirul a fost vandalizat de o mână criminală.

Cimitirul Eroilor Români Dezrobitori din oraşul Făleşti a fost sfințit de către PS Antonie, Episcopul de Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului, în dat de 15 septembrie 2021. La Fălești îşi dorm somnul de veci 299 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică.

În R. Moldova există aproximativ 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-şi dorm somnul de veci zeci de mii de soldaţi români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei. Cimitire amenajate sunt la Micleuşeni, Ţiganca, Cania, Nicolăieuca, Feşteliţa, Vărzăreşti, Stoicani şi Făleşti.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi