Duminică, 5 iunie 2022, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
În cuvântul său rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a vorbit despre Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, credința adevărată și unitatea Bisericii.
Referindu-se la unitatea Bisericii, PS Antonie, între altele, a menționat: „Unitatea Bisericii suferă din cauza oamenilor mândri, neluminați la minte și egoiști. Nimic nu dăunează unității mai mult ca păcatul mândriei. Omul mândru este părăsit de Duhul Sfânt și deciziile le ia doar cu propria minte întunecată de orgoliu, fără ajutorul lui Dumnezeu. Aceștia, cu știință sau cu neștiință, devin uneltele celui rău care urmărește dezbinarea și dezordinea. Duhul Sfânt adună, iar lipsa Lui împrăștie și separă”.
La sfârșitul Sfintei Slujbe, PS Antonie a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea de a sluji Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi este cel mai mare locaş de cult din capitala Moldovei. Prima piatră de temelie a fost pusă de către Mitropolitul Veniamin Costachi intre anii 1822-1828. Pe 23 mai 1857, bolta centrală s-a prăbușit, biserica rămânând într-o stare precară pentru următoarele două decenii.
A doua piatră de temelie a Catedralei a fost pusă în anul 1880 de către Sfântul Mitropolit Iosif Naniescu cel Milostiv, ierarh originar din satul Răzălăi, rn. Sângerei. Lucrările s-au desfăşurat cu sprijinul autorităţilor statului şi s-au încheiat în anul 1887. Sfinţirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment naţional, la ceremonie luând parte regele Carol I şi regina Elisabeta. Din anul 1889 a fost adusă, de la biserica Sfinţii Trei Ierarhi, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi