Parohia românească din Briceni și-a serbat pentru prima dată hramul

 

 

Duminică, 12 iunie 2022, de Pogorârea Sfântului Duh, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu Vecernia Rusaliilor, în mijlocul comunităţii „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni (preot paroh PC Claudiu-Lucian Țugui).

În cuvântul său de învățătură, PS Antonie s-a referit la semnificația Praznicului Rusaliilor și la lucrarea Sfântului Duh în creație și în sufletul omului.

PS Antonie a felicitat cumunitatea „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni cu sărbătorirea pentru prima dată a hramului și a mulțumit părintelui Claudiu-Lucian și membrilor activi ai comunității pentru jertfă și dragoste.   

PS Antonie a gratificat, cu acestă ocazie, pe doamna doctor Rodica Cioclea, membră fondatoare a parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni, cu cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană”, „în semn de înaltă prețuire, pentru slujirea aproapelui cu devotament în calitate de medic și pentru implicarea activă în promovarea valorilor creștinești și românești în spațiul basarabean”.

PC Claudiu-Lucian Țugui, în semn de respect, i-a dăruit PS Antonie o icoană cu chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și o icoană a hramului comunităţii din Briceni.

Formația folclorică Miorița (conducător – Svetlana Mînzat) de la Centrul de Creație al Copiilor din Briceni, domnul Josan Gheorghe, conducător de cerc în cadrul Centrului de creație al copiilor din orașul Briceni și membru orchestră „Frunze de dor”, Secția de Cultură, Briceni și domnul Dorin Melnic, profesor la același Centru de Creație, au prezentat un florilegiu artistic, care a inclus dansuri și cântece.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina.

Istoric: Comunitatea „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, comunitatea a fost recunoscută ca persoană juridică de către statul R. Moldova. Comunitatea a fost înființată la cererea creştinilor din Briceni dornici de a fi în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română.

Cu ajutorul preoţilor din Protopopiatul Iași I (protopop – PC Preot Toma Gradinaciuc), al creștinilor cu simțire românească din localitate și aportul părintelui Claudiu-Lucian Țugui, împreună cu rudele sale, comunitatea „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt locaş în stil moldovenesc.  

În prezent sfintele slujbe sunt oficiate într-un paraclis amenajat într-o casă, proprietatea comunității „Pogorârea Sfântului Duh”. Sfintele slujbe se oficiază, la Briceni, din toamna anului 2021.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi