Sâmbătă, 6 mai 2023, ziua când creştinii, care ţin sărbătorile pe calendarul neîndreptat (stilul vechi), l-au prăznuit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, rn. Floreşti (locţiitoare stareţă – rasofora Maria Popa).
Din soborul de slujitori au făcut parte și preoți de peste Prut: PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu, și PCuv. Protosinghel Iorest Goraș, secretarul Mănăstirii Hadâmbu. De asemenea, la hramul Mănăstirii Chirilovca a fost prezent și un grup de maici de la Mănăstirea Miclăușeni împreună cu maica stareță Stavrofora Mihaela Stroiescu.
PS Antonie, în cuvântul său, a vorbit despre viața Sfântului Gheorghe și despre rolul sfinţilor în viaţa creştinilor, a felicitat vieţuitorii Mănăstirii din Chirilovca cu ocazia sărbătoririi hramului sfântului așezământ monahal și a mulțumit părinților și maicilor de peste Prut pentru deschiderea către așezămintele monahale din Episcopia de Bălți.
Către cei prezenți, câte un cuvânt de salut și de zidire duhovnicească, au adresat PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu, și Stavrofora Mihaela Stroiescu, stareța Mănăstirii Miclăușeni.
Cuvinte de mulțumire, pentru prezența la hramul mănăstirii, a adresat și rasofora Maria Popa, locţiitoare de stareţă.
Istoric: Piatra de temelie a bisericii din Chirilovca a fost pusă în perioada interbelică, după spusele localnicilor, în anul 1925. Până în anul 1940, anul ocupaţiei sovietice, s-a reuşit să se ridice pereţii bisericii până la centura de sus. Din actele păstrate ale epocii, un sprijin semnificativ a oferit pentru biserica din Chirilovca, primul ierarh care a păstorit la Bălţi, vrednicul de pomenire Episcop Visarion Puiu. A urmat al doilea război mondial. După 1944, în acest spaţiu a revenit ocupaţia sovietică, care a adus cu sine ateismul militant, cu urmările dezastruoase pentru o societate zidită pe valori creştine şi naţionale. În timpul ocupaţiei sovietice construcţia bisericii a fost sistată şi a fost lăsată în paragină.
În 2016, prin osteneala Părintelui Protoiereu Mitrofor Ilie Munteanu, protopop de Floreşti şi a oamenilor darnici din raionul Floreşti, s-au reluat lucrările de construcţie a bisericii. Tot atunci s-a decis transformarea bisericii din Chirilovca în mănăstire.
În toamna anului 2019, mănăstirea, prin contribuţia directă a PC părinte Ilie Munteanu, a revenit în albia canonică a vieţii religioase din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei.
Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în noaptea de Paşti, 2 mai 2021. Prima slujbă arhierească a fost oficiată la 4 mai 2021, când Preasfinţitul Antonie, Episcopul de Bălţi, urmaşul canonic al vrednicului de pomenire episcop Visarion Puiu, la Bălţi, a slujit la Mănăstirea Chirilovca.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi