Joi, 25 mai 2023, de sărbătoarea Înălțarea Domnului, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Galata (stareţă - Stavrofora Valentina Țugui).
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Antonie s-a referit la
praznicul Înălțării Domnului și la învățăturile pe care un creștin trebuie să le rețină din ultima minune a Mântuitorului săvârșită asupra propriei persoane.
PS Antonie a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea de a sluji la istorica Mănăstire Galata, soborului de maici, împreună cu maica stareță, pentru darul deosebit - veșmântul arhieresc - și a dăruit, la rândul său, așa cum obișnuiește Preasfinția Sa, o candelă care va arde la Galata pentru unitatea neamului românesc și i-a rugat pe cei prezenți la sfânta slujbă și pe viețuitoarele mănăstirii să se roage pentru Basarabia.
Pcuv. Maica stavrofora Valentina Țugui i-a mulțumit PS Antonie pentru candelă și a promis că maicile de la Mănăstirea Galata vor avea grijă ca flacăra acesteia să nu se stingă.
La sfânta slujbă a fost prezent și Pcuv. Părinte Arhimandrit Arsenie Hanganu, starețul Mănăstirii Cetățuia din Iași, Exarh de zona Iași.
Notă: Mănăstirea Galata din Iași este o mănăstire de maici, ctitorită la sfârșitul secolului al XVI-lea de către domnitorul Petru Șchiopul în partea de vest a orașului. Ea se află pe un platou de pe dealul Galata, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului.
Biserica, înconjurată de ziduri prevăzute cu creneluri și având un turn clopotniță înalt la intrare, are aspectul unei fortărețe, servind adesea ca loc de apărare și uneori ca reședință domnească. Ea este un exemplu al influenței muntene asupra arhitecturii moldovenești. Din apropierea bisericii, de pe Dealul Galata, se deschide o frumoasă perspectivă asupra orașului.
Ansamblul Mănăstirii Galata include: Biserica „Înălțarea Domnului” - datând din perioada 1582-1583, Palatul Domnesc - datând din perioada 1726-1728, Turnul clopotniță - datând din anul 1584, Zidul de incintă - datând din anul 1584.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi