PS Antonie, prezent la sfințirea bisericii din Bârnova, Iași

 

Duminică, 25 iunie 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Bârnova, Iaşi.

După citirea pasajelor scripturistice specifice slujbei de târnosire, soborul slujitor a înconjurat biserica, binecuvântând zidurile locașului cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, Părintele Mitropolit Teofan, alături de Preasfințitul Antonie, dimpreună cu preoții prezenți s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde potrivit rânduielilor bisericești a fost târnosită și pecetluită Sfânta Masă.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber pe un podium special amenajat în aproprierea locașului de cult.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adus în atenția credincioșilor prezenți câteva aspecte legate de pericopa evanghelică citită:

În fața îngrijorărilor de tot felul, justificate multe din ele, necuvenite adesea altele, în fața tuturor îngrijorărilor care sunt, cu războaie, cu molime, cu probleme de sănătate, de bani, de serviciu, să punem rugăciunea. Toate sunt lăsate ca noi să ne preocupăm de ele, însă ele să nu devină atât de puternice încât să ne domine, să ne fure somnul, să ne fure liniștea sau clipe frumoase precum acestea și atâtea pe care Dumnezeu le rânduiește în viața noastră. În fața acestor situații, să aducem cuvântul Domnului rostit în Evanghelia de astăzi, și anume: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate cele ale acestei lumi se vor adăuga vouă”. Priviți la păcatele voastre, nu la păcatele celor din jur și adevărul cel mare că nu putem sluji niciodată la doi domni.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Antonie s-a referit la unirea Basarabiei cu România și la rolul lui Ion Inculeț în acest proces.

Părintele Adrian Albet a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de refacere a bisericii, ÎPS Teofan le-a acordat distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Biserica a fost zidită între anii 1942-1947, fiind ctitoria familiei marelui om politic Ion C. Inculeț (1884-1940), președintele Sfatului Țării de la Chișinău, respectiv fiii săi, Ion I. Inculeț și Georgel I. Inculeț. Destinația inițială a bisericii a fost cea de capelă-necropolă, aici aflându-se mormintele lui Ion C. Inculeț și al soției sale, principesa Ruxandra Bașotă-Cantacuzino.

Odată cu trecerea timpului, s-a impus realizarea unor lucrări de reabilitare, atât la interior, cât și la exterior. Sfântul locaș a fost înnoit și prin înzestrarea cu sfinte vase, sfânta Evanghelie, cărți de slujbă, precum și cu icoanele Sfântului Mare Mucenic Haralambie și Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul.

Toate aceste lucrări au fost posibile prin osteneala și sub coordonarea preotului paroh Adrian Albet, prin jertfa și dăruirea credincioșilor din parohie, prin sprijinul Arhiepiscopiei Iașilor, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Iași, al Consiliului local și primăriei Bârnova, precum și al asociației Dedeman.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi