Luni, 27 martie 2023, ziua când întreaga suflare românească sărbătoreşte Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, un Te-Deum la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi.
PS Antonie a adresat, celor prezenţi, un cuvânt de felicitare cu ocazia împlinirii a o sută cinci ani de la marele eveniment din istoria românilor, menţionând că lucrarea pentru unitatea neamului românesc nu s-a încheiat, continuă şi că fiecare este chemat să se implice în această lucrare binecuvântată.
După Te-Deum clericii Episcopiei de Bălţi şi cei prezenţi la biserică au mers la statuia Sfântului Ştefan cel Mare din centrul municipiului Bălţi, unde au depus flori şi au înălţat rugăciuni către Sfântul Voievod.
În aceiași zi, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a premiat, în Sala de lectură nr. 1 a Bibliotecii Ştiințifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălți, câştigătorii Concursului on-line de eseu la Istoria Românilor, ediția a II-a, cu genericul „Unirea Basarabiei cu România în retrospectiva istorică”.
Concursul a fost organizat de Episcopia de Bălţi în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo ” din Bălţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moşanu” şi Catedra de Ştiinţe Socioumane şi Asistenţă Socială din cadrul USARB.
Concursul a fost adresat elevilor din liceu (clasele a IX-XII) și studenților interesați de Istorie care își fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița şi s-a desfăşurat în perioada 09 - 17 martie 2023.
Premierea a inclus diplome, tablete educaţionale, premii băneşti şi seturi de cărţi.
PS Antonie a mulţumit lectorilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi pentru buna colaborare la organizarea concursului şi a apreciat pregătirea tinerilor şi interesul lor pentru istorie.
Cuvinte de apreciere, la adresa participanţilor la concurs şi a profesorilor care i-au pregătit pe tineri, a rostit Doamna conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim – prorectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, pentru activitatea didactică, menţionând originalitatea textelor eseurilor și domnul Octavian Țîcu, doctor în istorie, profesor universitar, care a donat câte un volum de carte, semnate de domnia sa, celor doi câștigători ai concursului on-line de eseu.
PS Antonie a gratificat cu cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană” pe doamna Ludmila Dobrogeanu, ex-director al Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți și pe domnul Iulian Rusanovschi, cunoscut avocat și preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM din Chişinău „pentru promovarea activă a adevărului istoric și a ideii de unitate românească”.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi