Luni, 13 martie 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, însoţit de PC Preot Dorian Revenco, protopop de Bălţi, a făcut o vizită la patru instituții de învățământ din Bălți: Liceul Teoretic „B. P. Hașdeu” (director Dumitru Babin), Colegiul Politehnic (director Ion Lisnic), Colegiul de medicină (director Andrei Sochircă) și Colegiul de Industrie Ușoară (director interimar Grigore Gaitur).
Preasfinţitul Părinte Antonie a înmânat, cu această ocazie, elevilor de la școlile din Bălți, patru burse ale Episcopiei de Bălți. Fiecare bursier a primit din partea ierarhului Episcopiei de Bălţi şi câte o Carte de Învăţătură de Credinţă Creştină Ortodoxă.
La Liceul Teoretic „B. P. Hașdeu”, PS Antonie a înmânat doamnei Ina Veveriță, profesoară de istorie, Diploma de Gratitudine pentru promovarea adevărului istoric despre neamul românesc și pentru încurajarea elevilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți. La Colegiul Politehnic, PS Antonie a înmânat două Diplome de Gratitudine, doamnelor Gabriela Glavan și Cătălina Cornescu, la fel pentru promovarea adevărului istoric și încurajarea elevilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți,
Reprezentații celor patru instituții de învățământ din Bălți au mulțumit Episcopiei de Bălți pentru burse, menționând atitudinea părintească a Episcopiei de Bălți față de tânăra generație, apreciind ajutorul acordat tinerilor care vin din familii cu venituri modeste. Cuvinte de mulţumire au adresat şi fiecare bursier.
În anul de învăţământ 2022 – 2023, Episcopia de Bălţi acordă, pentru zece luni, 35 de burse (20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu” (850 de lei) şi 15 burse „Mecena Vasile Stroescu” (700 de lei)). Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” sunt oferite cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.
Mitropolit Visarion Puiu (1879 - 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 - 1935), iar Vasile Stroescu (1845 - 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi şi a rămas în conştiinţa urmaşilor ca mare ctitor de şcoli, spitale şi biserici. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi