PS Antonie a slujit la Iași cu ocazia ITOM 2023

 

 
 
Duminică, 20 august 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat la Iaşi, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova” (ITOM) 2023.
Cuvântul de învățătură la textul evangheliei din Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt (Plida datornicului nemilostiv) a fost rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a rostit un cuvânt în care ierarhul din Basarabia a ținut să mulțumească Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru inviatația de a sluji la ITOM 2023 și pentru faptul că la ITOM de la Iași au fost invitați și tineri din R. Moldova.
După oficierea Sfintei Liturghii, PS Antonie împreună cu Înaltpreasfinţitul Teofan au mers pe la grupurile de tineri cu care au dialogat despre rezonabilitatea unor asemenea întâlniri. Tinerii entuziasmați au susținut că asemenea întâlniri sunt de mare folos și trebuie continuată această tradiție.
Întâlnirea tinerilor de la Iași (ITOM 2023) a fost organizată de Arhiepiscopia Iașilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în perioada 18-20 august 2023, unde au participat 1500 de tineri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei (județele Iași, Botoșani, Neamț, Suceava, Bacău și Vaslui), din R. Moldova și din Ucraina.
Tema ITOM din acest an a fost „Despre arta de a dărui și beneficiile generozității”.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova de la Iași în acest an a inclus:
- Festivitatea de deschidere, la Catedrala Mitropolitană din Iași;
- Conferință cu Pr. prof. univ. dr. Constantin Necula în Amfiteatrul din Grădina Botanică;
- Concerte în aer liber în zona căminelor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
- Sfânta Liturghie la bisericile Sf. 40 de Mucenici, Sf. Ecaterina, Sf. Nicolae Copou și Bunavestire;
- Cinci conferințe de tip TEDx, avându-i ca invitați pe: Lect. univ. dr. Bogdan-Constantin Neculau, Arhim. Nicodim Petre, Mihai-Andrei Nicolae, Oana Maxim și Teodora-Diana Paul;
- Patru sesiuni de dialog și dezbateri în liceele partenere din Iași: Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”;
- Participare la „Inimo”, Festivalul Internațional al Familiei, al Vieții și al Faptelor Bune, organizat de Asociația Glasul Vieții și de pr. Dan Damaschin (sâmbătă seara);
- Vizitarea orașului Iași;
- Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană;
- Festivitatea de închidere.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi