Duminică, 27 august 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi).
După Sfânta Liturghie, PC părintele profesor Teoctist Caia din Târgu Neamț a rostit, cu binecuvântarea PS Antonie, un cuvânt de învățătură.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Antonie a oficiat un Te-Deum cu ocazia sărbătoririi independenței R. Moldova.
După Sfânta Slujbă, la biserica din Razălăi a avut loc un moment cutural - lansarea cărții „Copilăria Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” semnată de scriitoarea Olguța Creangă-Caia.
În cadrul lansării cărții dedicată Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv cuvinte de apreciare referitoare la munca autoarei au rostit: PS Antonie, Episcopul de Bălţi, PC părintele profesor Teoctist Caia, scriitoarea Claudia Partole, ziarista Maria Saharneanul, graficiana Violeta Zabulica Diordiev și dna Claudia Balaban, directoarea Bibliotecii Naţionale pentru Copii ,,Ion Creangă".
Cuvinte de apreciere a muncii scriitoarei Olguța Creangă-Caia au rostit și domnii consilieri raionali Oleg Cernei și Ion Galus și domnul Oleg Rotaru, primarul Comunei Pepeni.
Istoric: Răzălăi este un sat din raionul Sângerei şi este baştina Mitropolitului Moldovei, Iosif Naniescu (1820 – 1902). Marele ierarh, Iosif Naniescu, a păstorit la Iaşi „cu blândeţe şi înţelepciune” timp de 27 de ani din 1875 până la trecerea sa la cele veşnice, în 1902. Mitropolitul Iosif a avut o „bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială în toata viaţa sa, rămânând pentru urmaşi un exemplu viu şi greu de imitat”.
După anul 1840-1846 când, lovită de fulger, a ars biserica din lemn, răzălăienii nu au mai avut biserică. După acel incendiu a rămas doar pristolul, care era din piatră. Unele clopote au fost furate, iar clopotul cel mare se află, în prezent, în biserica din satul vecin, Pepeni.
Slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt locaş din Răzălăi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei în luna iulie 2003. Biserica este construită din piatră but, adusă de la Brânzeni. Din lipsa de mijloace financiare construcţia a mers greu. Abia în 2012 a fost pus acoperişul. Tot în 2012 s-a efectuat şi tencuiala. Biserica s-a ridicat din jertfa oamenilor. Cel mai mult au contribuit creştinii din Răzălăi. O contribuţie au avut-o şi creştinii din satul Pepeni.
Prima slujbă arhierească, în noul sfânt locaş, a fost oficiată de către PS Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului în ziua de 5 octombrie 2014.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi