Duminică, 10 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și un sobor de preoți și diaconi, slujba de resfințire a bisericii „Sfântul Ierarh Spiridon” și „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” din satul Alexandru cel Bun, comuna Vlădeni, județul Iași (preot paroh – părintele Ioan Amarandei).
În cuvântul de învățătură, PS Antonie le-a reamintit celor prezenți că biserica, potrivit Sfântului Maxim Mărturisitorul, este „un laborator al Învierii”: „Biserica este o ofrandă a creștinilor adusă Bunului Dumnezeu, de aceea, fiecare în parte, înaintașii voștri și dumneavoastră ați contribuit pentru a înfrumuseța sfântul locaș, iar biserica pe care am sfințit-o este darul dumneavoastră oferit lui Dumnezeu. Ați oferit lucruri trecătoare: fier, lemn, nisip, cărămidă, piatră, dar Dumnezeu ne răsplătește cu daruri veșnice. Biserica este darul oamenilor până la momentul sfințirii. Din momentul târnosirii, biserica devine darul lui Dumnezeu pentru oameni, iar ei sunt chemați să o prețuiască așa cum se cuvine, să aibă grijă să mențină locașul într-o stare frumoasă, așa cum merită să fie casa lui Dumnezeu. Biserica este o poartă prin care tainic coboară Domnul Hristos și lucrează în Biserica Sa, răspunzând tuturor celor care vin cu credință la El. Importanța unei biserici este arătată și de Sfântul Maxim Mărturisitorul, care a numit sfântul locaș „laboratorul Învierii”. În acest spațiu suntem chemați să lucrăm la propria noastră înviere, prin participarea la sfintele slujbe, prin mărturisirea păcatelor noastre, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, așadar toată lucrarea pe care o facem în Biserică, dar și în afara ei, este o lucrare la propria noastră înviere”.
Pentru meritele deosebite în comunitatea parohială, precum și pentru coordonarea lucrărilor de restaurare, părintele paroh Ioan Amarandei a fost hirotesit întru iconom stavrofor. Totodată, autoritățile locale și ctitorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie, oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
Ne bucurăm pentru biruința de astăzi, biruința hărniciei, biruința gândului celui bun al părintelui paroh, care și-a dorit ca biserica să fie înnoită. Îi mulțumim lui Dumnezeu și, prin rugăciunea liturgică prin care părintele Ioan Amarandei a primit rangul de iconom stavrofor, exprimăm mulțumirea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru lucrările frumoase pe care le-a făcut preotul dumneavoastră, împreună cu familia sa, văzând totodată lacrimi de recunoștință care arată multă muncă, a subliniat la final PS Nichifor Botoșăneanul.
La final, părintele Ioan i-a daruit Preasfințitului Antonie o icoană cu Maica Domnului și preasfințitului Nechifor, o icoană cu Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei.
Prima slujbă la Alexandru cel Bun, PS Antonie a oficiat-o, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în data de 12 decembrie 2022, când ierarhul de la Bălți a dăruit o candelă care arde în biserica din Alexandru cel Bun pentru unitatea neamului românesc și pentru revenirea Basarabiei la Patria Mamă – România.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţ