PS Antonie: „Curajul este o virtute caracteristică celor cu credință puternică”

 

 
Luni, 11 septembrie 2023, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă sărbătorile după calendarul neîndreptat (stilul vechi), au cinstit pe Sfântul Ioan Botezătorul (Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul), PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, rn. Floreşti (locţiitoare stareţă – rasofora Maria Popa).
PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la viaţa Sfântului Ioan Botezătorul şi la cinstirea sfinţilor în Biserica Ortodoxă. Vorbind despre Sfântul Ioan Botezătorul, PS Antonie a evidenţiat curajul sfântului de a vorbi adevărul, când cu riscul pentru viaţa sa l-a înfruntat pe împăratul Irod, arătându-i greșeala și mustrându-l.
Referindu-se la virtutea curajului, PS Antonie, între altele, a menționat: „A vorbi adevărul este nevoie de curaj. Curajul este o virtute caracteristică celor cu credință puternică. Doar o credință puternică îl ajută pe om să înfrunte nedreptatea, minciuna, duplicitatea, falsitatea... Curajul îi dă omului verticalitate, hotărâre și fermitate. Sfinții au avut credință puternică de aceea nu au acceptat niciun compromis referitor la credință. Au preferat să moară decât să trădeze credința. Lașitatea este caracteristică oamenilor slabi de caracter și slabi în credință. Lașul ușor poate trăda și credința, (de aceea avem așa-numiții apostaziați (pe timpul pandemiei au fost destui, care nu au accepat să se apropie de sfântul potir)), lașul trădează prietenii, trădează patria, trădează părinții, trădează tot ce se poate de trădat, doar ca să aibă acea stare de confort înșelător pe care acesta îl trăiește. Lașul va avea grijă să mascheze această stare a lui prin fapte de glorie inexistente. Lașul ușor poate accepta să facă un rău semenului său. Cel curajos, dimpotrivă, înfruntă cu bărbăție tot ce este nedrept și neadevărat, cu riscul de a deranja pe lașii deprinși cu minciuna, dar aceasta este starea autentică acelui puternic în credință. El nu poate altfel. Așa apar eroii, martirii, sfinții... ”.
PS Antonie a îndemnat la rugăciune pentru a fi tari în credință și curajoși de a-i înfrunta pe cei lași, falși și mincinoși. Puterea de a-i înfrunta pe aceștia vine da la Dumnezeu, care nu acceptă lașitatea, falsitatea și minciuna.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi