PS Antonie împreună cu clerici din cadrul Episcopiei de Bălți, la Procesiunea „Drumul Crucii” de la Mănăstirea Hadâmbu 

 

 

Joi, 14 septembrie 2023, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci (stil nou), PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, slujba Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii la Mănăstirea Hadâmbu din Arhiepiscopia Iaşilor (stareţ – Pcuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a paricipat la slujba Procesiunii „Drumul Crucii”, care reprezintă un pelerinaj de la Poarta „Bucuria Crucii”, situată la poalele Dealului Mare pe al cărui vârf este amplasat aşezământul monahal, până la Mănăstirea Hadâmbu, incluzând 14 popasuri la cele 14 troiţe.

La eveniment au participat mii de pelerini din mai multe zone ale ţării.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al mănăstirii, în tot acest timp oamenii au continuat să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. 

După Sfânta Liturghie, clericii şi credincioşii au coborât la Poarta „Bucuria Crucii”. Aici PS Părinte Antonie a început oficierea slujbei procesiunii, special alcătuită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Pe parcursul traseului s-au citit 14 pericope evanghelice şi s-au rostit ectenii. În faţa soborului, Sfânta Cruce, alături de prapuri, a fost purtată în procesiune de ctitorii celor 14 troiţe, aşa cum este tradiţia. Oamenii au cântat împreună cu membrii grupului psaltic troparul Sfintei Cruci şi alte cântări specifice acestei zile.

În cuvântul de învăţătură, Episcopul de Bălţi a făcut referire la importanţa Sfintei Cruci în viaţa credincioşilor şi la frumoasa procesiune organizată la Mănăstirea Hadâmbu de unsprezece ani.

La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat ca Preasfinţitul Antonie să slujească Sfânta Liturghie şi slujba procesiunii. În acelaşi timp, părintele stareţ şi-a exprimat gândul de recunoştinţă către Episcopul de Bălţi şi faţă de toţi pelerinii, care au venit la Mănăstirea Hadâmbu pentru a cinsti Crucea de viaţă dătătoare a Mântuitorului Hristos.

La invitația părintelui Nicodim, PS Antonie a mers la Hadâmbu împreună cu mai mulți clerici și preotese din cadrul Episcopiei de Bălți, fapt pentru care ierarhul de la Bălți i-a mulțumit părintelui stareț.

Amintim că programul liturgic prilejuit de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a început în seara zilei de luni, 13 septembrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de scoaterea în procesiune a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de Taina Sfântului Maslu şi de Utrenie.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi