PS Antonie: „Aproapele nostru este testul iubirii și al credinței noastre față de Dumnezeu”

 

Duminică, 17 septembrie 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi” din localitatea Mărăndeni, rn. Făleşti (stareţ - Arhimandrit Vartolomeu Puitârziu).

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XV-a după Cincizecime.

PS Antonie, vorbind despre iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui, între altele, a spus: „Aproapele nostru este testul iubirii și al credinței noastre față de Dumnezeu. Este testul iubirii față de Dumnezeu și al iubirii față de semenul nostru. Credința alimentează iubirea de Dumnezeu, care la rândul ei alimentează iubirea de semeni. Noi putem afirma că suntem credincioși, că iubim pe Dumnezeu, dar dacă facem rău, sau urzim răul împotriva aproapelui nostru, înseamnă că suntem mincinoși. Sfântul Evanghelist Ioan în Întâia sa epistolă sobornicească spune: „Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească”. Atitudinea față de semenul nostru, arată care este atitudinea față de Dumnezeu. Dacă suntem răi, nu iubim pe aproapele nostru, înseamnă că suntem departe de Dumnezeu, departe de Lumină, departe de viața veșnică”.

Părintele stareţ, Arhimandritul Vartolomeu Puitârziu, i-a mulţumit PS Antonie pentru binecuvântare, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai slujească la mănăstire şi cu alte ocazii. 

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Istoric: Mănăstirea „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi” din localitatea Mărăndeni a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, în data de 17 mai 2020. Prin decizie episcopală stareţ al Mănăstirii „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi” din localitatea Mărăndeni a fost numit Arhimandritul Vartolomeu Puitârziu.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi