Joi, 26 octombrie 2023, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în ședință solemnă la Palatul Patriarhiei.
Ședința solemnă are rolul de a analiza activitatea Bisericii conform tematicilor omagial-comemorative ale anului în curs. 2023 este Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).
Activitatea, surprinsă într-un raport-sinteză a fost prezentată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod.
Raportul surprinde canonizările făcute în acest context, congresele și simpozioanele dedicate tematicilor anului, aparițiile editoriale, proiecte catehetice, precum și reflectarea tuturor acestora în mass-media bisericești.
Tematica vârstnicilor a stârnit mult interes
„Constatăm că această temă dedicată pastorației persoanelor vârstnice a trezit mult interes pentru că avem mulți bătrâni și adesea ei suferă de singurătate mai mult decât orice”, a spus Patriarhul României la finalul prezentării.
Preafericirea Sa a atras atenția că multe persoane în vârstă se simt abandonate după ce au crescut copii cu speranța că la bătrânețe vor fi ajutați de aceștia.
„Din nefericire, foarte mulți copii au plecat în străinătate și își aduc aminte foarte rar de bătrânii rămași în țară. Lipsa de comuniune cauzează cea mai mare nevoie, uneori mai adâncă decât lipsa de hrană materială”.
Patriarhul Daniel a punctat că dacă bătrânul nu a fost obișnuit cu rugăciunea, „singurătatea este și mai dureroasă”.
„Preotul a rămas, în multe sate, singura persoană care îi vizitează mai des pe vârstnici și‑i mai încurajează cu o vorbă bună. De aceea, este foarte important să continuăm și în anii care urmează această grijă pentru persoanele vârstnice”.
Vorbind despre Anul comemorativ 2023, Părintele Patriarh a remarcat că avem un mare deficit de cântăreți bine pregătiți la parohii și a spus că acest domeniu trebuie cultivat și intensificat și în anii care urmează.
Prezentare de carte
Ședința a continuat cu prezentarea a patru volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
Lucrarea „Evanghelia slavei lui Hristos. Predici la Duminicile de peste an”, semnat de Patriarhul Daniel (ediția a doua, revizuită și îmbogățită);
Volumul 21 din seria nouă Părinți și Scriitori Bisericești: „Scrieri despre Rugăciune”;
Cartea „Tâlcuire la Psalmi” – Sfântul Chiril al Alexandriei, publicată în colecția „Dumitru Stăniloae. Opere complete – seria traduceri”.
Opera „Cronica Mitropoliților Țării Românești, vol. I: De la întemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei până la sfârșitul secolului al XVII‑lea” Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal.
În încheiere, sinodalii au vizionat filmul documentar „Lumina celor înțelepți”, producție Trinitas TV. Miercuri, sinodalii au avut ședință de lucru. Vezi deciziile luate.