PS Antonie, prezent la sfințirea bisericii din Lupăria, Cotnari

 

Duminică, 12 noiembrie 2023, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, a participat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de un sobor de preoți și diaconi, la slujba de sfințire a bisericii Parohiei „Sfinții Cuvioși Mihail și Simeon” din Lupăria, comuna Cotnari, și la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată după slujba de târnosire a sfântului locaș.

Zeci de oameni din împrejurimile Cotnariului, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Lupăria s-au adunat în această dimineață la biserica „Sfinții Cuvioși Mihail și Simeon” pentru a lua parte la sfințirea locașului de închinare.

După întâmpinarea celor doi ierarhi, clericii au mers în procesiune în jurul sfântului locaș, binecuvântând zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, cei prezenți s-au îndreptat spre interiorul bisericii, pentru a lua parte la rânduiala sfințirii și pecetluirii Sfintei Mese.

După târnosirea bisericii, soborul slujitor și credincioșii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium amenajat în curtea sfântului locaș.

Cuvântul de învățătură din cadrul slujbei a fost rostit de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a explicat cum trebuie să fie creștinul adevărat: „Creștinul adevărat este un om care are iubire față de toți. „Cel care Îl iubește pe Dumnezeu”, spune Sfântul Evanghelist Ioan, „să îl iubească și pe fratele său, oricine ar fi acesta”. În al doilea rând, creștinul adevărat este un om milostiv. Să nu treci pe lângă cel în nevoie zicând „N-am timp, trebuie să merg la întâlnirea pe care o am. Cine știe de ce află în șanț. Este un bețiv, lasă-l acolo”, așa cum facem de obicei. Se cuvine să cunoaștem și să recunoaștem acest lucru. În al treilea rând, creștinul adevărat îi simte pe toți ca fiind frați. „Douăzeci de ani m-am rugat”, spune un părinte din vechime, „ca să îi văd pe toți ca pe unul”. Adică, ca pe o singură făptură care Îl are pe Dumnezeu ca tată și biserica, mamă. Să ne ajute Dumnezeu, iubiți credincioși, să înțelegem cuvântul Domnului Hristos, și anume: față de cel în suferință se cuvine să fim aproape, chiar dacă cel în suferință este păcătos, de alt neam sau de altă credință. Amin.

Spre sfârșitul slujbei, ca răsplată a tuturor eforturilor depuse la lucrările de zidire a sfântului locaș, părintele Ciprian Bulgaru a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de zidire și înfrumuseţare a bisericii, ierarhul le-a acordat diplome și distincții de vrednicie”.

PS Antonie, Episcopul de Bălți, a mai slujit, la Lupăria, Cotnari, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în data de 23 mai 2023.

Atunci Episcopul de Bălți a dăruit o candelă care arde în biserica din Lupăria așa cum a și promis părintele paroh, Ciprian Bulgaru, pentru unitatea neamului românesc.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi după Doxologia.ro