PS Antonie: „Gârbovirea spirituală este mai periculoasă decât gârbovirea fizică”

 

Duminică, 17 decembrie 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, rn. Floreşti (locţiitoare stareţă – rasofora Maria Popa).

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove).

Vorbind despre gârbovirea spirituală, PS Antonie, între altele, a spus: „Femeia gârbovă, din Evanghelia de astăzi, ne învață ce înseamnă să ai credinţă puternică, smerenie şi multă răbdare. 18 ani a așteptat, în smerenie și cu credință, să fie vindecată și Dumnezeu i-a îndeplinit dorința. Răbdarea ei a fost răsplătită. Nu a deznădăjduit niciodată. Venea la templu, cu regularitate, cu gândul că Bunul Dumnezeu se va milostivi de ea și o va vindeca întro zi. Și așa s-a și întâmplat. A venit la templu pentru rugăciune și s-a dus acasă vindecată. Spațiul de rugăciune a fost pentu ea spațiul de vindecare.

Dar omul poate să sufere nu doar de gârbovire fizică, mai este o altă gârbovire, cea spirituală. Dacă omul nu se roagă, nu face voia lui Dumnezeu, încalcă poruncile, nu frecventează biserica, nu se mărturisește și nu se împărtășește cu Sfintele Taine, el suferă de o gârbovire spirituală. Iar gârbovirea spirituală este mai periculoasă decât gârbovirea fizică. Și cine îl vindecă pe om de o asemenea gârbovire? Doar Bunul Dumnezeu”. „El este Cel care ne ajută să scăpăm de această stare prin recunoaşterea neputinţei noastre şi prin cererea de ajutor de la El”, a mai spus PS Antonie.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi