Comunitatea românească din Ocniţa și-a serbat patronul spiritual

 

Marți, 19 decembrie 2023, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă sărbătorile după calendarul neîndreptat (stil vechi), au cinstit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa (preot paroh PC Sergiu Grosu).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viața Sfântul Ierarh Nicolae, la minunile făcute de sfânt, la popularitatea Sfântului Nicolae în creștinism și la ajutorul pe care creștinii îl au de la sfinți.

PS Antonie l-a gratificat, cu acestă ocazie, pe părintele Sergiu Grosu cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană pentru clerici”, mulțumindu-i pentru munca jertfelnică la înălțatea noului locaș de închinare în Ocnița și pentru implicarea jertfelnică în activitatea misionar-pastorală a Episcopiei de Bălți. 

Părintele Sergiu a mulțumit pentru distincție și l-a invitat pe PS Antonie să cerceteze comunitatea românească din Ocnița și cu alte ocazii

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a vizitat șantierul noii biserici, unde părintele Sergiu i-a vorbit ierarhului despre mersul lucrărilor de construcție. 

Istoric: Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, comunitatea a fost recunoscută ca persoană juridică de către stat. Comunitatea a fost formată la cererea creştinilor din Ocniţa dornici de a avea slujbe în limba română. În ultimii 50-60 de ani în oraşul Ocniţa nu s-au oficiat slujbe în limba română. În unica biserică din oraş, locaş care aparţine de Patriarhia Moscovei, slujbele s-au oficiat doar în slavonă. Cu ajutorul preoţilor din protopopiatul Botoşani, Arhiepiscopia Iaşilor, comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a cumpărat un teren, unde în prezent se înalță un sfânt locaş în stil moldovenesc. În prezent slujibele se oficază într-un vagon, aciziționat și amenajat de părintele paroh Sergiu Grosu, ajutat de creştini buni şi darnici.

PS Antonie a oficiat prima Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa în ziua de 8 august 2020.

În ziua de 4 mai 2023, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți, slujba de sfinţire a piatrei de temelie pentru noua biserică „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Ocnița.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi