Vineri, 22 decembrie 2023, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești s-a desfăşurat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălți, cea de-a patra ediţie a Festivalului Colindelor Româneşti „Astăzi S-a născut Hristos” organizat de Episcopia de Bălţi.
Evenimentul cultural de la Fălești a fost deschis cu rugăciunea „Tatăl nostru” urmată de binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, și cuvântul de salut din partea gazdei rostit de doamna Cristina Tambur, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești.
PS Antonie a vorbit celor prezenți despre Festivalul Colindelor Româneşti și scopul acestei activități cultural - educaționale, care face parte din proiectele misionar-pastorale ale Episcopiei de Bălți, proiecte care au ca obiectiv contribuția la păstrarea zestrei spirituale a poporului român, cum ar fi credința ortodoxă, limba română, istoria adevărată și tradițiile străbune.
Cea de-a patra ediție a Festivalului Colindelor Româneşti a adunat zece colective de elevi de la instituțiile de învățământ: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești (director Cristina Tambur), Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Dondușeni (director Liliana Guțanu), Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din orașul Fălești (director Anatol Bargan), Liceul Teoretic „George Coșbuc” din municipiul Bălți (director Viorica Bujor), Școala Profesională din orașul Florești (director Veaceslav Crețu), Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sîngerei (director Ludmila Șișcanu), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Sîngerei (director Nicolae Melinte), Gimnaziul „Diomid Gherman” din satul Risipeni, raionul Fălești (director Gheorghi Lupușor), Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Fălești (director Aliona Lungu), Liceul Teoretic „B.P. Hașdeu” din orașul Drochia (director Iurie Melinte).
Sărbătoarea colindelor s-a încheiat cu înmânarea Diplomelor de participare din partea Episcopiei de Bălţi, iar fiecare elev a primuit câte un cadou şi o carte de rugăciune. O parte dintre dulciuri oferite copiilor au fost donate de o familie de medici din Chișinău, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
În cuvântul de încheiere, PS Antonie a vorbit despre frumusețea colindului românesc, învățăturile de credință adânci prezentate în textele simple ale colindelor și a menționat prestația bună a fiecărei cete de colindători. PS Antonie i-a îndemnat pe tineri să păstreze tezaurul sfânt al colindelor, să ducă colindul pe la casele oamenilor, așa cum este frumoasa noastră tradiție și să-l transmită cu grijă generațiilor care vin. PS Antonie a adresat mulțumiri și pedagogilor care au pregătit elevii pentru Festival. Episcopul de Bălți a apreciat mult prestația elevilor de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din orașul Fălești, liceu cu predare în limba rusă, dar care participă des la activitățile organizate de Episcopia de Bălți, prezentând numere foarte bine pregătite și i-a mulțumit domnului director Anatol Bargan și pedagogilor pentru munca lor.
PS Antonie a mulţumit administrației Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești şi, în mod special, doamnei director Cristina Tambur, pentru găzduirea şi buna organizare a Festivalului Colindelor Româneşti.
Festivalul s-a încheiat cu străvechiul colid „O, ce veste minunată”, cântat de toți participanții.
Festivalul Colindelor Româneşti a fost iniţiat, în anul 2018, de către PS Antonie, Episcopul de Bălţi. Prima ediţia a Festivalului Colindelor Româneşti s-a desfăşurat, în ziua de 21 decembrie 2018, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Municipiul Bălţi. La prima ediţie a Festivalului au participat trei colective de elevi: Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi, Liceul „Pan Halippa din Edineţ şi Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Donduşeni. Cea de-a doua ediție a Festivalului s-a desfășurat în ziua de 24 decembrie 2019 în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Sângerei, unde au participat nouă cete de colindători de la nouă instituții de învățământ. Cea de-a treia ediţie a Festivalului s-a desfășurat în ziua de 23 decembrie 2022, în incinta Liceului Teoretic „B. P. Hașdeu” din orașul Drochia. La cea de-a treia ediție a Festivalului Colindelor Româneşti au participat la fel nouă colective de elevi de la instituțiile de învățământ din partea de nord a R. Moldova.
Scopul Festivalului Colindelor Româneşti este promovarea şi păstrarea datinilor de iarnă şi a colindelor strămoşeşti şi punerea în valoare a aptitudinilor elevilor în ceea ce priveşte talentul muzical.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi