Slujbă arhierească la parohia Chetrosu, Drochia

 

Duminică, 31 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Chetrosu, raionul Drochia (Preot paroh - PC părinte Ion Codreanu).

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la textul Evangheliei din Duminica dinaintea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, le-a mulțumit creștinilor din Chetrosu pentru sprijinul acordat părintelui Ion în misiunea sa de păstor de suflete și i-a felicitat cu ocazia începerii noului an calendaristic, dorindu-le sănătate, pace și bucurii duhovnicești.

PS Antonie i-a înmânat PC părinte Ion Codreanu distincția patriarhală „Sanctus Stephanus Magnus” oferită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia sfințirii bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Chetrosu în data de 19 octombrie 2023.

Părintele Ion i-a mulțumit PS Antonie pentru faptul că l-a recomandat pentru o distincție patriarhală și Preafericitului Părinte Patriarh pentru oferirea înaltei distincții, menționând că este o mare binecuvântare să fie slujitor al Bisercii Ortodoxe Române.

Părintele Ion i-a mulțumit PS Antonie pentru vizită și binecuvântare și l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălți să mai vină la Chetrosu și cu alte ocazii.

Părintele Ion i-a mulțumit PS Antonie și pentru cele 40 de pachete cu produse alimentare oferite de Episcopia de Bălți, în ziua de 29 decembrie, persoanelor în etate din satul Chetrosu.

PS Antonie a menționat că produsele alimentare au fost donate de Preacuviosul Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iaşilor, care și în acest an a venit cu un lot de produse alimentare ca dar pentru Episcopia de Bălți, iar altă parte de produse au fost colectate în cadrul Campaniei naționale de prevenire a risipei de alimente desfășurată în acest an, în data de 25 noiembrie 2023, la magazinul Kaufland din Bălți, la care a participat și Episcopia de Bălți.

Istoric: Piatra de temelie a fost pusă, în data de 12 august 2006, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, pe terenul donat de familia Elena și Ion Donu din localitate. Coordonarea lucrărilor de înălțare a sfântului locaș din Chetrosu i-a revenit PC preot Ion Codreanu, numit slujitor al comunității „Sfânta Cuvioasă Parascheva” prin decizia Nr. 29 din data de 26 ianuarie 2007.

Fondurile pentru construirea și înzestrarea bisericii cu cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe au provenit din donațiile familiei părintelui Ion Codreanu și a creștinilor din satul Chetrosu. Cu suportul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de pe lângă Guvernul României a fost executată pictura de către domnii Viorel Neagu și Andrian Dumitrescu între anii 2015-2016, au fost confecționate stranele din biserică și s-au finisat lucrările exterioare.

În ziua de joi, 19 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Chetrosu, raionul Drochia.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi