Festivalul de Colinde al Episcopiei de Bălţi „Hristos Se naşte, slăviţi-L”, la a IV-a ediţie

 

Miercuri, 10 ianuarie 2024, în sala mare a Palatului Municipal de Cultură Bălți, s-a desfășurat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, ediţia a patra a Festivalului de Colinde „Hristos Se naşte slăviţi-L”. Primele trei ediții au fost organizate cu denumirea de Concert de Colinde.

Evenimentul cultural a fost organizat de Episcopia de Bălţi, Ministerul Culturii al R. Moldova și Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți (președinte - Mihail Verhovețchi) în parteneriat cu Primăria Municipiului Bălți, DRAXLMAIER, TEZAUR TV și SRL DaniDent.

Pe scena sălii mari a Palatului Municipal de Cultură din Bălți au urcat: Corul preoţesc-misionar „Mitropolit Visarion Puiu” al Episcopiei de Bălţi, Corul „Sfânta Teodora de la Sihla” al Societăţii Femeilor Ortodoxe din cadrul Episcopiei de Bălţi, Ansamblul Folcloric „Doinița” din Bălți, Ansamblul Folcloric „Buciumul” din Drochia, Corul „Cimpoieșul” din Glodeni, Urșii din Bucovina, „Trio DATINA” din Iași, și interpreții de muzică populară: Viorica Furtună, Stela Melnic, Angelica Furtună, Remus Fandarac, Mărioara Man Gheorghe, Marius Zgâianu și Didi-Ionuț Cojocaru.

Invitaţii speciali ai Festivalului de Colinde din acest an au fost artişti consacraţi ai cântecului popular românesc - Steliana Sima din Oltenia, Constantin Bahrin din Iaşi și Ansamblul „Ștefan Vodă” din Basarabia.

PS Antonie, în cuvântul său, a menționat că evenimentul cultural-misionar, Concertul de Colinde, organizat de Episcopia de Bălţi reprezintă o ofrandă adusă Pruncului Iisus de către Episcopie ca o mulţumire adusă Bunului Dumnezeu pentru ajutorul revărsat asupra clericilor și credincioților din nordul R. Moldova în anul care s-a scurs.

La finalul spectacolului, PS Antonie a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a spectacolului. PS Antonie a mulţumit și Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor pentru sprijinul acordat la organizarea Festivalului de Colinde la Bălţi. PS Antonie a mulţumit, de asemenea, prezentatorilor Festivalului de Colinde, doamnei Viorica Furtună şi PC preot Andrei Mocanu, cleric al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

PS Antonie a gratificat cu distincția Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană” pentru clerici pe PC preot Andrei Mocanu, cleric al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu cea mai înaltă distincție a Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană” pentru mireni pe cunoscuta interpret, Steliana Sima din Oltenia și pe starostele și cobzarul Ansamblului „Ștefan Vodă” din Basarabia, domnul Tudor Ungureanu.

Fiecare participant a primit diplome de gratitudine și colaci.

Festivalul de Colinde „Hristos Se naşte slăviţi-L” a fost inițiat de PS Antonie, Episcopul de Bălți în anul 2019 (inițial cu denimirea de Concert) și are ca scop promovarea colindului românesc şi a cântecului popular. Prima ediţie a Festivalului de Colinde „Hristos Se naşte slăviţi-L” a fost organizat, de Episcopia de Bălți, cu binecuvântarea PS Antonie, la 4 ianuarie 2019. Cea de-a doua ediție – la 3 ianuarie 2020. Cea de-a treia ediție – la 9 ianuarie 2023. Toate cele trei ediții au fost organizate la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi