PS Antonie: „Timpul real al vieții unui om este timpul petrecut în rugăciune și în fapte bune”

 

 

Duminică, 14 ianuarie 2024, ziua când creştinii care respectă sărbătorile după calendarul neîndreptat (stilul vechi), s-au aflat în Duminica dinaintea Botezului Domnului și au prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, au cinstit pe Sfântul Vasile cel Mare şi au sărbătorit anul nou civil, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani (preot paroh – protoiereu Valeriu Ursu).

În cuvântul său rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la praznicul împărătesc Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, la viaţa Sfântului Vasile cel Mare, la Anul Nou civil pe stil vechi și la virtutea smereniei a Sfântului Ioan Botezătorul.

Vorbind despre timpul vieții omului, PS Antonie, între altele, a spus: „Timpul real al vieții unui om este timpul petrecut în rugăciune și în fapte bune. Timpul oferit ca dar, în fapte bune, în fapte de întrajutorare ale semenilor, este timp sfințit și timpul adunării de lumină în sufletul omului. Este timpul care merge în veșnicie sub formă de lumină”.

PS Antonie i-a felicitat, cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice, pe toţi cei care poartă numele de Vasile, Vasilica şi Vasilisa şi derivatele din aceste nume.

Conform tradiţiei străbune creştineşti, PS Antonie, împreună cu părintele paroh Valeriu Ursu, i-au semănat cu boabe de grâu şi porumb pe creştinii prezenţi la Sfânta Slujbă, urându-le sănătate şi un an îmbelşugat cu roade spirituale şi materiale. Ierarhul Episcopiei de Bălţi şi clericii împreună slujitori au fost semănaţi, la rândul lor, de către creştini. Cei mici au primit cadouri din partea PS Antonie și a părintelui paroh.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi