Slujbă arhierească la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti

 

Duminică, 17 martie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh - protoiereu mitrofor Ilie Munteanu).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la perioada Triodului, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru Slăvitul Praznic al Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la textul pericopei evanghelice din Duminica Lăsatului sec de brânză și la locul postului în viața creștinului.

PS Antonie s-a referit și la activitatea pastoral-misionară a părintelui Ilie, aducându-i mulțumiri pentru implicarea Sfinției Sale în viața Episcopiei de Bălți. PS Antonie l-a gratificat, în semn de apreciare, pe părintele Ilie cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană pentru clerici”. PS Antonie a menționat, între alte, că părintele Ilie a dat dovadă de curaj, în 2019, când a decis să se despartă de structura eclesiastică a Bisericii Ruse, necanonică în acest spațiu și a trecut la Biserica canonică a Mitropilia Basarabiei. PS Antonie și-a expimat credința că gestul părintelui Ilie va fi urmat și de alți slujitori ai altarului, care cunosc istoria și știu care este adevărul eclesiastic din acest spațiu.

Părintele Ilie a mulțumit pentru distincție și a menționat că este o bucurie și o binecuvântare să se afle în Biserica neamului, Biserica canonică a acestui pământ – Mitropolia Basarabiei.

PS Antonie a înmânat Diplome de Vrednicie doamnei preotese Viorica Munteanu, pentru susținerea jertfelnică a activității părintelui Ilie și doamnei Maria Lungu, dascăl, de mulți ani, la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti.

PS Antonie a rostit, după rânduiala bisericească, rugăciunea înainte de intrare în Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști și și-a cerut ierate de la credincioși și clerici, îndemnându-i și pe cei prezenți să-și ceară iertare de la semenii lor. Fiecare creștin a primit din partea PS Antonie câte o iconiță cu chipul Maicii Domnului.

Părintele Ilie i-a mulţumit Episcopului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarh să mai vină la Floreşti şi cu alte ocazii.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Parohia „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh - protoiereu mitrofor Ilie Munteanu) a trecut, în toamna anului 2019, de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Biserica canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română). Prima slujbă oficiată PS Antonie, Episcop de Bălţi, în mijlocul comunităţi „Înălţarea Domnului”, după intrare acesteia în canonicitate, a fost ziua de duminică, 9 februarie 2020.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi