Duminică, 24 martie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Lipnic, raionul Ocniţa (preot paroh Ioan Rusu).
În cadrul Sfintei Liturghii, PC părinte arhidiacon Marius Mihai Anton, consilier Sector Cultură, Misiune şi Tineret, a citit, cu binecuvântarea PS Antonie, Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.
PS Antonie, în cuvântul său, a vorbit despre locul sfintelor icoane în cultul ortodox și în viața creștinului ortodox.
Vorbind despre icoane, PS Antonie, între altele, a spus: „Duminica Ortodoxiei este ziua credinței noastre, ziua când prăznuim biruinţa icoanelor, ziua când ne amintim de toți care au luptat pentru apărarea icoanelor, dar și de cei care, în diferite timpuri, au apărat dreapta credință. Biruința icoanelor este biruinţa dreptei credinţe. Creștinul ortodox este nedespărțit de icoană, pentru că Ortodoxia înseamnă și cinstirea icoanelor. Icoanele ne ajută să ne rugăm. Având o icoană în față, noi îndreptăm rugăciune, nu către lemn sau pânza icoanei, ci către sfântul zugrăvit. Acest lucru nu-l înțeleg sectarii și confundă icoana cu idolul, între cele două fiind o mare diferență. Icoana ne învață sfințenia, ne arată calea spre fericirea veșnică”.
„Să păstrăm credința adevărată și să cinstim sfintele icoane aşa cum au făcut-o înaintașii noștri, pentru că Ortodoxia este calea adevărată care duce spre Împărăția lui Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.
PS Antonie i-a mulțumit părintelui Ioan pentru hărnicia sa și pentru activitatea pastoral-gospodărească desfășurată în parohie.
Părintele Ioan i-a mulţumit Episcopului Antonie pentru vizită şi binecuvântarea arhierească, invitându-l pe ierarh să mai vină la Lipnic şi cu alte ocazii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, fiecare creștin a primit din partea Preasfințitului Părinte Antonie câte o iconiță cu chipul Maicii Domnului.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.
ISTORIC: Lipnicul a rămas în istorie prin biruinţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare asupra tătarilor Hoardei de Aur în ziua de 20 august 1470. Biserica din Lipnic a fost construită în anul 1863. În timpul regimului sovietic, sfântul locaş nu a fost închis. Parohia Lipnic a trecut la Mitropolia Basarabiei, Biserica canonică din acest spaţiu, în anul 1994, la doi ani după reactivarea structurii eclesiastice a Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. Timp de 25 de ani, la Lipnic, a păstorit părintele Victor Rusu, care a trecut la cele veşnice la 17 aprilie 2014. Din data de 7 mai 2014, paroh al comunităţii din Lipnic este părintele Ioan Rusu, fiul părintelui Victor.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi