Miercuri, 27 martie 2024, ziua când întreaga suflare românească a sărbătorit o sută șase ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România, în Sala Polivalentă a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, s-a desfășurat Masa rotundă: „Unirea Basarabiei cu România: valori, spiritualitate și educație”.
În deschiderea evenimentului, cuvinte de salut au rostit: Conf. Univ., Dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Excelența Sa dl. Mihai Tican, gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, PS Antonie, Episcopul de Bălți și dl. Paul-Mircea Iordache, redactor-șef, revista „Vatra noastră românească”, Botoșani.
Comunicări în cadrul Mesei rotunde au susţinut:
- dl. Anatol Petrencu, prof. univ., dr. hab., Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova: „Basarabenii în cadrul României întregite (19181940)”;
- dr. Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie USM, vice președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova: „Despre unirea Basarabiei cu România la plural…”;
- PC pr. dr. Florin Ţuscanu, lector Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți: „Contribuția Bisericii Ortodoxe la Unirea Basarabiei cu România”.
Evenimentul a fost moderat de dl. Victor Grigor, șef secția pentru educație, cultură și viață studențească din cadrul USARB.
După încheierea Mesei rotunde, PS Antonie împreună cu Conf. Univ., Dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a premiat câştigătorii Concursului regional on-line de eseu la Istoria Românilor, ediția a III-a, cu genericul „Unirea Basarabiei cu România: valori, spiritualitate și educație”.
Concursul a fost organizat de Episcopia de Bălţi în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moşanu” şi Catedra de Ştiinţe Socioumane şi Asistenţă Socială din cadrul USARB.
Concursul s-a desfăşurat în perioada 9 - 16 martie 2024 și a fost adresat elevilor de liceu (clasele a IX-XII) și studenților interesați de Istorie, care își fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița.
Premierea a inclus diplome, tablete educaţionale, premii băneşti şi seturi de cărţi.
PS Antonie a mulţumit lectorilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi pentru buna colaborare la organizarea Concursului de Istorie, a apreciat pregătirea tinerilor şi interesul lor pentru istorie și i-a încurajat pe tineri să studieze istoria cea adevărată a acestui pământ și a neamului românesc.
Altă distincție oferită în această zi de sărbătoare de către PS Antonie a fost Ordinul patriarhal „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” pentru mireni, înmânat dl. Anatol Petrencu, prof. univ., dr. hab., Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova. Distincția a fost oferită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, domnului Anatol Petrenco, anul trecut.
Masa rotundă a fost precedată de oficierea de către PS Antonie, Episcopul de Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a unui Te-Deum de mulțumire către Bunul Dumnezeu, la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani (preot paroh – protoiereu Valeriu Ursu) și o solemnă depunere de flori și luări de cuvânt la bustul Regelui Ferdinand I, Întregitorul de Țară din scuarul Bibliotecii Ştiințifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi