PS Antonie: „Pentru dobândirea sănătății avem nevoie de împăcarea cu Dumnezeu”

 

Duminică, 31 martie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani (preot paroh Valeriu Ursu).

PS Antonie, în cuvântul său, rostit după Sfânta Liturghie, s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a doua din Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști și la viața și învățătura Sfântului Grigore Palama. 

Vorbind despre boală ca și consecință a păcatului, PS Antonie, între altele, a menționat: „Din Evanghelia de astăzi vedem că între suferința slăbănogului și păcatele comise de el este o legătură. Mântuitorul îi iartă slăbănogului mai întâi păcatele când zice „Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!”, apoi îi spune: „Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta”. De aici înțelegem că între boala slăbănogului și păcatele sale este o legătură. Boala este o urmare a păcatelor comise de slăbănog. Mântuitorul nu spune care sunt păcatele slăbănogului, dar pentru a-i reda sănătatea, mai întâi îi iartă păcatele. Iertarea păcatelor este împăcarea cu Dumnezeu. Vedem din Evanghelie că pentru dobândirea sănătății avem nevoie de împăcarea cu Dumnezeu”. „Suntem în Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști să folosim acest timp pentru a ne împăca cu Dumnezeu și pentru a ne vindeca sufletele și trupurile noastre”, a îndemnat PS Antonie.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi