Joi, 6 iunie 2019, de Praznicul Înălţării Domnului, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un parastas de pomenire pentru eroii români căzuţi pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei de sub o stăpânire străină, atee şi bolşevică.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la semnificaţia Praznicului Înălţării şi la jertfa ostaşilor români pentru eliberarea fraţilor basarabeni de sub ocupaţia sovietică.
PS Antonie a mulţumit părintelui Valeriu pentru activitatea sfinţiei sale la Centrul Eparhial şi în comunităţile pe care le păstoreşte.
Părintele Valeriu a mulţumit, la rândul său, pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe păstorul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Sloveanca şi cu alte ocazii..
Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi