Miercuri, 10 aprilie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, însoţit de PC Preot Dorian Revenco, protopopul de Bălţi, a făcut o vizită la șase licee din raioanele Fălești și Sîngerei: Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din or. Fălești (director - dl Anatolie Bargan), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Fălești (director - dna Cristina Tambur), Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Fălești (director - dna Aliona Lungu), Liceul Teoretic „Olimp” din or. Sîngerei (director - dna Ludmila Șîșcanu), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Sîngerei (director - dl Nicolae Melinte) și Liceul Teoretic „Ion Creangă” din sat. Rădoaia, rn. Sîngerei (director - dl Vitalie Petrov).
Preasfinţitul Părinte Antonie a înmânat, cu această ocazie, șase burse ale Episcopiei de Bălți. Fiecare bursier a primit din partea ierarhului Episcopiei de Bălţi şi câte o Carte de rugăciune.
La Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Fălești, Episcopul Antonie a înmânat domnului Valeriu Șoldan, profesor de istorie, o Diplomă de Gratitudine, în semn de prețuire pentru promovarea adevărului istoric despre neamul românesc și pentru încurajarea elevilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți. Diplome de Gratitudine, de asemenea în semn de prețuire pentru încurajarea tinerilor de a participa la concursurile de istorie organizate de Episcopia de Bălți, PS Antonie a înmânat domnilor Petru Dubenco și Igor Crihan, profesori de istorie la Liceul Teoretic „Olimp” din or. Sîngerei, doamnei Maria Druga, profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Sîngerei și doamnei Svetlana Voloșin și domnului Vitalie Petrov, profesori de istorie la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din sat. Rădoaia, rn. Sîngerei. PS Antonie le-a mulțumit profesorilor pentru munca lor jertfelnică depusă pentru educarea tinerei generații.
La Liceul Teoretic „Olimp” din or. Sîngerei, PS Antonie a avut parte de o primire caldă organizată de doamna director Ludmila Șîșcanu în Sala de festivități a instituției de învățământ. Episcopul Antonie a avut posibilitatea să comunice cu tinerii liceeni, îndemnându-i să folosească cu înțelepciune această perioada de timp cât sunt elevi, să nu ignore istoria neamului, disciplină de studiu care ne ajută în dezvoltarea conștiinței de neam și are un rol determinant în difinirea propriei identități, lucru foarte important pentru un tânăr.
Și la Liceele „Mihai Eminescu” din orașul Sîngerei și „Ion Creangă” din sat. Rădoaia, rn. Sîngerei, PS Antonie a avut, de asemenea, o discuție cu elevi din clase care în acest an vor susține bacalaureatul.
Reprezentații celor șase licee au mulțumit Episcopiei de Bălți pentru burse, apreciind susținerea pe care Episcopia de Bălți o acordă tinerilor. Cuvinte de mulţumire pentru bursele primite au adresat și tinerii bursieri.
În anul de învăţământ 2023 – 2024, Episcopia de Bălţi acordă, pentru zece luni, 41 de burse (20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu” (850 de lei) şi 21 burse „Mecena Vasile Stroescu” (700 de lei)). Bursele „Mitropolit Visarion Puiu” şi „Mecena Vasile Stroescu” sunt oferite cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.
Mitropolitul Visarion Puiu (1879 - 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 - 1935), iar Vasile Stroescu (1845 - 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi şi a rămas în conştiinţa urmaşilor ca mare ctitor de şcoli, spitale şi biserici. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut noi în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi