Joi, 11 aprilie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălți, însoțit de către PC părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți și PC părinte Andrian Agapi, preot misionar al Episcopiei de Băți, a participat, la invitația domnului colonel Ion Ojog, Comandantul Brigăzii I Infanterie Motorizată „MOLDOVA”, din Bălți, la cea de-a 32-a aniversare de la înființarea Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „MOLDOVA”.
PS Antonie, Episcopul de Bălți, a adresat un cuvânt de felicitare alături de alți invițați la aniversare: General de brigadă Sergiu Cirimpei, Locţiitor șef Marele Stat Major al Armatei Naţionale, Colonel Claudiu-Mădălin Tamaș, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt din Iași, dl. Adrian-Mihail TICAN, Gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți, dna Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „ Alecu Russo” din Bălți, dl Alexandr Petkov, primarul municipiului Bălți.
Cu această ocazie, unitatea militară a organizat o expoziţie de armament şi echipament militar, iar orchestra militară a prezentat un program artistic. În cadrul programului artistic a participat și ansamblul „Opincuța” de la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din municipiul Bălți.
Cu această ocazie un grup de soldați, sergenți, ofițeri și angajați civili au primit grade, diplome și distincții ale Armatei Naționale.
Istoric: Brigada 1 Infaterie Motorizată „Moldova” este o unitate militară din cadrul Forțelor Terestre ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, dislocată la Bălți. Brigada nr. 1 Infanterie Motorizată „Moldova” este prima unitate a Armatei Naționale, depunând jurământul de credință Republicii Moldova și poporului său la 10 aprilie 1992. A fost formată din fostele unități sovietice din Bălți și Florești. Brigada nr. 1 a participat la acțiunile militare din Transnistria din 1992, fiind printre primele unități angajate în luptă. La războiul pentru integritatea țării au participat circa 400 de militari ai brigăzii bălțene.
Numele de „Moldova” i s-a acordat în august 1993 conform ordinului ministrului apărării. La 11 august, printr-un decret prezidențial, efectivului unității i-a fost înmânat Drapelul de luptă. Ostașii brigăzii bălțene au participat la un șir de aplicații militare ce s-au desfășurat atât în țară, cât și peste hotare.
În cadrul Brigăzii nr. 1 de Infanterie Motorizată din Bălți își îndeplinesc serviciul militar peste o mie de militari.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi