O candelă a unității naționale va arde și la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Andrieşeni, Iași

 

Duminică, 12 mai 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Andrieşeni, Protopopiatul I Iași, Arhiepiscopia Iașilor (paroh – PC preot Nicu-Sorin Axinte).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a doua după Paști.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de parastas pentru vrednicul de pomenire părinte Mihai Simion Cepeliuc, fostul paroh al bisericii din Andrieşeni, care a slujit, la sfântul altar, vreme de 38 de ani.

Așa cum obișnuiește Episcopul de Bălți să dăruiască o candelă sfântului locaș, unde oficază pentru prima dată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, candelă care să ardă pentru unitatea nemului românesc, Preasfinția Sa a donat o candelă și bisericii din Andrieşeni. 

PS Antonie l-a rugat pe părintele Nicu-Sorin, dar și pe cei prezenți la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie să se roage, în rugăciunile lor de dimineață și de seară, și pentru Basarabia. Părintele Nicu-Sorin l-a asigurat pe PS Antonie că va avea grijă ca flacăra candelei să ardă, la Andrieşeni, pentru Basarabia și pentru neamul românesc și l-a invitat pe ierarhul din Basarabia să mai vină la Andrieşeni. Părintele Nicu-Sorin i-a mulțumit PS Antonie pentru vizită și binecuvântare și i-a dăruit o icoană cu chipul Sfântul Antonie cel Mare.

La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost prezent și Pcuv. Protosinghel Elisei Nedescu, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. 

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi