În ziua de luni, 10 iunie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi a binecuvântat Conferinţa Ştiinţifică cu tema: „Ziarul „Basarabia – program conceptual al mişcării de eliberare naţională în Basarabia” dedicată întemeietorului primului ziar românesc, Emanuil Gavriliţă.
Conferinţa s-a desfăşurat în sala de şedinţe a primăriei din satul Băxani, raionul Soroca, şi a fost organizată de către Episcopia Bălți (fosta Hotinului) a Mitropoliei Basarabiei, Centrul Cultural Român „Constantin Stere” din Soroca şi Primăria satului Baxani.
Conferinţa a fost precedată de un parastas de pomenire pentru sufletul vrednicului bărbat al neamului, Emanuil Gavriliţă, oficiat de către PS Antonie, împreună cu un sobor de preoţi, la biserica din sat.
În cadrul Conferinţei au fost susţinute următoarele comunicări:
1. „Basarabia – prima gazetă moldovenească (română) din Basarabia”, autor Maria Ișaev –Vieru;
2. „Emanuil Gavriliță – Figură importantă în înfăptuirea Unirii de la 1918”, autor Ana Bejan;
3. „Colaborarea lui Emanuil Gavriliță cu marele personalități ale timpului: Constantin Stere, Ion Pelivan, Sergiu Cujbă, Alexei Mateevici”, autor Nicolae Bulat;
4. „Baxani - baștina luptătorilor pentru trezirea sentimentului național”, autor preot Ghenadie Perechiatco, primar.
5. „Vasile Gavriliţă – om de caracter”, autor Valeriu Enache, preot paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Sadova, Călăraşi.
Emanuil Gavriliţă (n. 18 august 1847, satul Nicoreşti, judeţul Soroca, Basarabia - d. 10 iunie 1910, Băxani) a fost un avocat, jurnalist şi om politic din Basarabia. Şi-a făcut studiile la Chişinău, Moscova, Viena şi Berlin. În satul Băxani a înfiinţat o şcoală şi o bibliotecă pentru copiii de ţărani.
Avocatul Emanuil Gavriliţă, sprijinit de Constantin Stere, a înfiinţat şi a fost directorul ziarului Basarabia, care a apărut la Chişinău între anii 1906-1907, prima publicaţie periodică de limba română din provincia Basarabia.
Biroul de presă al Episcopiei e Bălţi